Sağlıklı gözlerde koroidal kalınlığın oküler pulse amplitüdü üzerine olan etkisi
The effect of choroidal thickness on ocular pulse amplitude in healthy eyes
- Tez No: 508542
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KOLA, DOÇ. DR. ADEM TÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Oküler pulse amblitüd, göziçi basıncı, koroid kalınlığı, dinamik kontur tonometre, optik kohorens tomografi, Choroid, intraocular pressure, ocular pulse amplitude, dynamic contour tonometer, optic coherence tomografy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Sağlıklı bireylerde koroid kalınlığı ile oküler pulse amplitüdü (OPA) arasındaki ilişkiyi araştırmak. Materyal ve Metod: Çalışma Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda Eylül 2013–Mart 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmaya yaşları 18 - 60 arasında değişen ve yapılan detaylı göz muayenesinde refraksiyon kusuru dışında göz problemi tespit edilmeyen olgular dahil edildi. Katılımcılara ait gerek dinamik kontör tonometre (DKT) gerekse de non-kontak tonometre (NKT) ile ölçülen göziçi basınç (GİB) değerleri, aksiyel uzunluk (AU) değerleri, ortalama keratometri değerleri, koroid kalınlığı (KK) değerleri, merkezi korneal kalınlık (MKK) ve DKT ile OPA değerleri ölçüldü. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalamaları 26,5 ± 8,1 olan, 63'ü kadın (%63), 37'si erkek (%37) olmak üzere toplam 100 sağlıklı birey dahil edildi. Olguların gözlerine ait ortalama DKT-GİB, NKT-GİB, AU, ortalama keratometri, KK, MKK ve OPA değerleri sırasıyla şu şekildeydi: 16,9 ± 2,7 mmHg, 14,1 ± 2,7 mmHg; 23,7 ± 0,8 mm, 43,8 ± 1,5 D, 341,3 ± 71,2 mikron, 523,7 ± 30,5 mikron ve 2,6 ± 0,8 mmHg idi. OPA ile KK, keratometri, DKT-GİB ve NKT-GİB arasında anlamlı bir ilişki olduğu görüldü (sırasıyla, p < 0,001, p = 0,005, p < 0,001, p < 0,001). Ancak yaş, MKK ve AU değerlerinin ise OPA üzerine anlamlı bir etkide bulunmadığı görüldü (hepsi için p > 0,05). KK ile yaş arasında anlamlı bir negatif korelasyon görüldü (p = 0,034), ancak MKK, AU, hem DKT hem de NKT ile ölçülen GİB değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (hepsi için p > 0,05). Liner regresyon analizinde KK (p < 0,001), keratometri (p = 0,001) ve DKT-GİB'in (p < 0,001) OPA üzerine anlamlı bir etkisinin olduğu görüldü. Sonuç: Koroid kalınlığının oküler pulse amplitüdü üzerine anlamlı bir etkisinin olduğu gözlemlenmiştir. Oküler pulse amplitüdü değerlendirilirken göziçi basıncının yanı sıra koroid kalınlığının da göz önünde bulundurulması önemli olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the relation between choroid thickness and ocular pulse amplitude (OPA) in healthy individuals. Materials and Methods: The study was performed at the Karadeniz Technical University Faculty of Medicine Department of Ophthalmology between September 2013 and March 2015. Subjects aged 18 - 60 and with no ocular problem other than refractive error at detailed eye examination were included in the study. Intraocular pressure (IOP) measurements by non-contac tonometry (NKT) and Dynamic Contour tonometer (DKT), axial length (AL), choroidal thickness (CT), central corneal thickness (CCT) and OPA values were measured for all participants. Data obtained were analyzed statistically. Results: 100 healthy individuals, mean age 26,5 ± 8,1, 63 (63%) women and 37 (37%) men, were included. Mean DCT-IOP, NCT-IOP, AL, keratometry, CT, CCT and OPA values were 16,9 ± 2,7 mmHg, 14,1 ± 2,7 mmHg; 23,7 ± 0,8 mm, 43,8 ± 1,5 D, 341,3 ± 71,2 microns, 523,7 ± 30,5 microns ve 2,6 ± 0,8 mmHg, respectively. The associations of ocular pulse amplitude with CT, keratometry, DCT-IOP and NCT-IOP were significant (p < 0,001, p = 0,005, p < 0,001, p < 0,001, respectively). However, the associations of ocular pulse amplitude with age, CCT and AL were not significant (p > 0.05 for all). Correlation analysis showed significant association between CT and age (p = 0,034). However, KK was not significantly associated with CCT, AL, DCT-IOP and NCT-IOP (p > 0.05 for all). Linear regression revealed that CT (p < 0,001), keratometry (p = 0,001) and IOP values (p < 0,001) had a significant effect. Conclusion: CT was observed to have a significant effect on OPA. It may be important to consider CT as well as IOP when analyzing OPA.