KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNDE KARDİYAK VE SEREBRAL HASARIN TESPİTİNDE SİGNAL PEPTİD-CUB-EGF DOMAİN- CONTAİNİNG PROTEİN 1 (SCUBE1), İSKEMİ MODİFİYE ALBUMİN (IMA), S100B VE NÖRON SPESİFİK ENOLAZ (NSE) DÜZEYLERİNİN TANISAL DEĞERİ
THE DIAGNOSTIC VALUE OF SIGNAL PEPTIDE-CUB-EGF DOMAIN- CONTAINING PROTEIN 1 (SCUBE1), ISCHEMIA MODIFIED ALBUMIN (IMA), S100B AND NEURON-SEPCIFIC ENOLASE (NSE) IN DETERMINING CARDIAC AND CEREBRAL INJURY IN CARBON MONOXIDE INTOXICATION
- Tez No: 508575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN TÜREDİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Karbonmonoksit zehirlenmesi, iskemi modifiye albümin, SCUBE1, laktat, Carbon monoxide intoxication, ischemia modified albumin, SCUBE1, lactate
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, karbonmonoksit (CO) zehirlenmesine bağlı meydana gelen hipoksi ve ona bağlı meydana gelen iskemik olaylar neticesi iskemi modifiye albümin (IMA) ve Signal Peptide-Cub-Egf domain-containing protein 1 (SCUBE1) seviyelerinde değişiklikler olabileceği ve bu değişikliklerin CO zehirlenmeli hastalarda tanısal amaçla kullanışlı olabileceği hipotezi ile planlanmıştır. Bu çalışmada deneysel olarak oluşturduğumuz akut CO zehirlenmeli ratlarda farklı şiddette-konsantrasyonda (düşük ve yüksek) CO maruziyetleri sonrası farklı sürelerde ortaya çıkan ve histopatolojik olarak ortaya koyulacak kardiyak ve nörolojik hasarın belirlenmesinde geleneksel kardiyak biyomarkerlar olan troponin I (Tn I) ve kreatin kinaz MB (CK-MB); nöronal hasarın belirteci kabul edilen nöron spesifik enolaz (NSE) ve S100B parametreleri ile IMA ve SCUBE1'in tanısal değerinin karşılaştırılması hedeflenmiştir. Yöntem: 63 dişi rat randomize olarak 7 gruba ayrıldı. Gruplar; I (kontrol grubu), II (60 dakika düşük doz CO maruziyet grubu), III (60 dakika yüksek doz CO maruziyet grubu), IV (2 saatlik düşük doz CO maruziyet grubu), V (2 saatlik yüksek doz CO maruziyet grubu), VI (6 saatlik düşük doz CO maruziyet grubu), VII (6 saatlik yüksek doz CO maruziyet grubu). Kontrol grubu sadece oda havası alırken, Grup II ve III, sırasıyla 4 l/dk 3000 ppm ve 4 l/dk 5000 ppm CO gazı 60 dakika aldılar. Grup IV ve V, sırasıyla 4 l/dk 3000 ppm ve 4 l/dk 5000 ppm CO gazı 60 dakika + 1 saat oda havası; Grup VI ve VII, sırasıyla 4 l/dk 3000 ppm ve 4 l/dk 5000 ppm CO gazı 60 dakika + 5 saat oda havası aldılar. Serum karboksihemoglobin (COHb), SCUBE1, IMA, Tn I, CK-MB, NSE, S100B, laktat ve pH değerleri ölçüldü, kalp ve beyin hasarı için histopatolojik hasar skoru hesaplandı ve karşılaştırıldı. Bulgular: : 60 dakika hem düşük CO maruziyeti ile (Grup II) hem de yüksek CO maruziyeti ile (Grup III) kan COHb, SCUBE1 ve laktat düzeyleri kontrol grubuna göre (Grup I) anlamlı derecede yüksek, kan pH'sı anlamlı derecede düşük saptandı. CO maruziyeti sonrası 1 saatlik oda havasında soluma ile COHb, laktat ve pH değerleri normal seviyelere dönme eğilimi göstermekteyken SCUBE1 seviyeleri yüksekliğini korudu (Grup IV ve V). Altıncı saat sonunda COHb, laktat ve pH değerleri tamamen normal iken SCUBE1 seviyeleri kontrole göre yüksekliğini korudu (Grup VI ve VII). 60 dakika hem düşük CO maruziyeti ile (Grup II) hem de yüksek CO maruziyeti ile (Grup III), kontrol grubuna göre (Grup I) anlamlı derecede yüksek kalp ve beyin hasarı saptandı. Kalp ve beyin hasarı CO kesilip ratların 1 saat oda havasında solutulmasına rağmen artarak devam etti (Grup IV ve V). CO kesilip ratlar 5 saat oda havasında solutulmasına rağmen altıncı saat sonunda kalp ve beyin dokusunda en yüksek hasar seviyelerine ulaşıldı (Grup VI ve VII). Sonuç: Çalışmamız sonuçlarına göre deneysel olarak oluşturduğumuz akut CO zehirlenmeli ratlarda farklı şiddette-konsantrasyonda (düşük ve yüksek) CO maruziyetleri sonrası serum SCUBE1 seviyeleri anlamlı derece yükselmekte ve bu yüksekliğini CO maruziyeti sonrası 6.saate kadar devem ettirmektedir. SCUBE1 düzeyleri CO zehirlenmeli hastaların tanısında ve kardiyak veya nöronal hasarın belirteci olarak prognostik amaçla kullanılabilme potansiyeline sahiptir. Akut CO zehirlenmeli ratlarda farklı şiddette-konsantrasyonda (düşük ve yüksek) CO maruziyetleri sonrası serum IMA seviyelerinin tanısal veya prognostik olarak kullanılabilme potansiyeli yoktur. Kardiyak ve nörolojik hasarın belirlenmesinde geleneksel kardiyak biyomarkerlar olan Tn I ve CK-MB; nöronal hasarın belirteci kabul edilen NSE ve S100B parametrelerininde tanısal veya prognostik olarak kullanılabilme potansiyeli saptanmamıştır. CO maruziyetinin sürdüğü veya henüz kesildiği ve kanda COHb seviyelerinin yüksek saptandığı erken dönemde COHb seviyelerine ek olarak laktat ve kan pH'sı hem tanıda hem de kalp ve beyin hasarının bir belirteci olarak tedaviye yön verici ve prognostik belirteçler olarak kullanılabilirler.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was planned around the hypothesis that changes may occur in IMA and SCUBE1 levels as a result of carbon monoxide (CO) intoxication-related hypoxia and associated ischemic events, and that these changes can be used for diagnostic purposes in subjects with CO intoxication. The purpose of the study was to compare the traditional cardiac biomarkers troponin I and CK-MB and the parameters NSE and S100B, regarded as markers of neuronal injury, with the diagnostic value of IMA and SCUBE1 in determining cardiac and neurological injury determined by histopathological investigation and emerging following various periods of CO exposure at different intensities-concentrations (low and high) in rats with experimentally induced acute CO intoxication. Method: 63 female rats were randomly divided into seven groups; Group I (control group), Group II (60-min low-dose CO exposure group), Group III (60-min high-dose CO exposure group), Group IV (2-h low-dose CO exposure group), Group V (2-h high-dose CO exposure group), Group VI (6-h low-dose CO exposure group) and Group VII (6-h high-dose CO exposure group). The control group received room air alone, while groups II and III received 4 l/min 3000 ppm and 4 l/min 5000 ppm CO gas, respectively, for 60 min. Groups IV and V received 4 l/min 3000 ppm and 4 l/min 5000 ppm CO gas, respectively, for 60 min + 1 h room air. Groups VI and VII received 4 l/min 3000 ppm and 4 l/min 5000 ppm CO gas, respectively, for 60 min + 5 h room air. Serum COHb, SCUBE1, IMA, troponin I, CK-MB, NSE, S100B, lactate and pH values were measured and histopathological scores were calculated for heart and brain injury, and the results were compared. Results: Blood COHb, SCUBE1 and lactate levels were significantly higher and blood pH significantly lower following both 60-min low CO exposure (Group II) and high CO exposure (Group III) compared to the control group (Group I). COHb, lactate and pH values exhibited a tendency to return to normal levels following 1-h respiration in normal air after CO exposure, while SCUBE1 elevation persisted (Groups IV and V). At the end of 6 h, COHb, lactate and pH values were completely normal, while SCUBE1 elevation compared to the control group persisted (Groups VI and VII). Significantly high cardiac and cerebral damage was determined folloeing both 60-min low CO exposure (Group II) and high CO exposure (Group III) compared to the control group (Group I). Cardiac and cerebral injury continued to increase despite cessation of CO and 1-h respiration in room air (Groups IV and V). The highest level of injury in cardiac and cerebral tissues was attained at the end of the 6th hour despite CO being stopped and 5-h respiration in room air (Groups VI and VII). Conclusion: On the basis of our findings, serum SCUBE1 levels increase significantly following exposure to CO at different severity/concentrations (low and high) in rats with experimentally induced acute CO intoxication, and this elevation persists up to the 6th hour after exposure. SCUBE1 levels have the potential to be used for prognostic purposes in the diagnosis of patients with CO intoxication and as a marker of cardiac or neuronal injury. Serum IMA levels have no potential for diagnostic or prognostic use following exposure to CO at different severity/concentrations (low and high) in rats with acute CO intoxication. No potential for diagnostic or prognostic use was determined for troponin I and CK-MB, traditional cardiac markers used in determining cardiac and neurological injury, or NSE and S100B, regarded as markers of neuronal injury. Lactate and blood pH can be used as prognostic markers to guide treatment, and also in diagnosis, in addition to COHb levels in the early period when CO exposure persists or has newly been discontinued.