Yeni nesil iletişim teknolojileri bağlamında ürün yerleştirme ve marka hatırlanırlığı: Fi dizisi örneği
Product placement and brand recall in the content of new generation communication technologies: The example of Fi series
  1. Tez No: 508583
  2. Yazar: UĞUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL POYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Nesil İletişim Teknolojileri, Dijital Yayın Platformları, İnternet Dizisi, Ürün Yerleştirme, Marka Hatırlanırlığı, New Generation Communication Technologies, Digital Broadcasting Platform, Web Series, Product Placement, Brand Recall
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışmada, firmaların hedef kitlelerine ulaşmak için kullandıkları klasik iletişim faaliyetlerine alternatif olarak geliştirilen ürün yerleştirme uygulamaları ile ilgili kapsamlı bilgiler verilerek iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelere ve buna paralel olarak televizyon alanında oluşan yeni nesil yayıncılık anlayışına değinilmiştir. İnternet teknolojisi sadece medyayı değil aynı zamanda medya içeriğini de değiştirmiştir. Son zamanlarda ülkemizde yaygınlaşan yeni nesil yayın platformlarında yayınlanan orijinal içerik dizileri de ürün yerleştirme uygulamaları için sansürsüz ve denetime tabi olmayan yeni bir alan oluşturmaktadır. Burada önemli olan bu dizilerde kullanılan ürün yerleştirme uygulamalarının izleyiciler üzerinde ne derece etkili olduğudur. Bu araştırmanın temel amacı, yeni nesil iletişim teknolojileri bağlamında internete özgü olarak hazırlanan dizilerde ürün yerleştirme uygulamalarının marka hatırlanırlığı üzerindeki etkisini farklı boyutlarıyla ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle Puhu TV'de yayınlanan ve iki sezon 22 bölüm süren“Fi”dizisi içerik analizi yapılarak hangi markaların yerleştirildiği, yerleştirmelerin hangi stratejiyle uygulandığı ve markaların toplam görünme sayıları ile süreleri belirlenmiştir. Ardından amaçlı örneklem yöntemiyle belirlenen Fi dizisini izleyen 408 kişiden oluşan örneklem grubu üzerinde ölçülmek istenilen etki incelenmiş, elde edilen veriler araştırmanın hipotezleri çerçevesinde istatistiksel yöntemlerle analiz edilerek sonuçlar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the improvements in communication technologies are mentioned by comprehensive information about the product placement applications which are developed as an alternative to classic communication activities which companies use to gain their target group are provided, and in parallel with this, new generation sense of broadcasting which is occurred in television field is mentioned. Internet technologies transformed not only media itself but also its content. In addition, the original content series, which broadcast on new generation media platforms that are widespread in Turkey recently, create an uncensored and non-regulated new area for product placement applications. The most significant factor here is to what extent the product placement applications which are used in those series affect the spectators. The main aim of this study is to reveal the impact of product placement applications in the series which are produced for the internet in the context of new generation communication technologies on brand recall with different aspects. For this purpose, first, which brands were placed, which strategies were applied for placing and the total number of views and their durations are determined by analysing the web series“Fi”which was broadcasted on Puhu TV and lasted for 2 seasons and 22 episodes. After that, the intended effect to be measured on sample group, which consisted of 408 spectators and was chosen with purposive sampling method, was examined. The results were presented by analysing the provided data with statistical methods within the frame of hypothesis of the study.