Sanat yapıtlarına dayalı etkinlik eğitim paketi ile işitme engelli öğrencilerde öz duyarlık geliştirilmesi
Developing self-compassion of hearing impaired students with activity education package based on works of art
  1. Tez No: 508621
  2. Yazar: BERFİN URAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAKIR İLHAN, PROF. DR. TEVHİDE KARGIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Öz Duyarlık, Sanat Yapıtları, Sanat Etkinlikleri, Yaratıcı Drama, Selfcompassion, Works of Art, Art Activities, Creative Drama
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Yapılan araştırma, sanat yapıtlarına dayalı etkinlik eğitim paketi ile işitme engelli öğrencilerde öz duyarlık geliştirilmesidir. Araştırma, 8 hafta, 90 dakikalık oturumlar şeklinde sürdürülmüştür. Çalışmada öz duyarlık temel felsefesine dayalı olarak modern sanat yapıtlarına yer verilmiş, görsel sanatlar teknikleri, uygulamalarda yaratıcı drama yöntemlerden yararlanılmıştır. Çalışmaların yürütülmesinde Türk İşaret Diliaraştırmacı tarafından kullanılmıştır. Ölçek, geliştirme aşamasında 2016-2017 eğitim öğretim yılında, Ankara Altındağ Kemal Yurtbilir Özel Eğitim Meslek Lisesinde öğrenim gören işitme engelli 188 öğrenciye uygulanmıştır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır.“İşitme Engelliler İçin Öz Duyarlık Ölçeği”geliştirilmiş ve çalışma grubunun belirlenmesinde, amaçlı örnekleme kullanılmıştır. On ikişer kişiden oluşan deney ve kontrol gruplarına yansız olarak katılımcılar atanmıştır. Çalışmaya 15-21 yaş arası, işitme engelli öğrenciler katılmıştır. Kontrol ve deney gruplarına öntest, sontest ve izleme testi uygulanarak öntest ve sontest kontrol gruplu model uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak“İşitme Engelliler İçin Öz Duyarlık Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Veriler, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) paket programı kullanılarak, analizler ham puanlar üzerinden gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel analizler R 3.3.2v (açık kaynak) programı ile yapılmış ve istatistik analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 (p-value) olarak dikkate alınmıştır. Araştırmada, katılımcıların öz duyarlıkları deney ve kontrol gruplarına göre öz duyarlık son ve izleme puan ortalamaları arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Deney grubunda olan bireylerin öz duyarlık son ve izleme puanları, kontrol grubundakilere göre anlamlı düzeyde daha yüksek çıkmıştır. Sanat yapıtlarına dayalı etkinlik eğitim paketi deney grubundaki işitme engelli katılımcıların öz duyarlık düzeylerini artırdığı bu artışın kalıcı olduğu, bu sonucun deneysel uygulamanın etkisinden kaynaklandığı, öz duyarlıkları ile ilişkili alt denencelerin doğrulandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The research is to develop self-compassion of hearing impaired students with activity education package based on works of art. Research was conducted in 8 weeks as 90 minute sessions. Modern works of art were included in the research depending on basic philosophy of self-compassion; techniques of visual arts and methods of creative drama were benefited. Turkish Sign Language was used by the researcher while carrying out the studies. During the development stage the scale was applied to 188 hearing impaired students who were studying at Ankara Altındağ Private Education Public Vocational High School during 2016-2017 academic year. Validity and reliability study of the scale was realized.“Self-compassion Scale for Hearing Impaired”was developed.Purposeful sampling was used in order to determine the work group. Participants were detachedly assigned to experimental and control group which included 12 persons each. Hearing impaired students between the ages 15-21 participated in the study. Pre-test and post-test control group model was used by applying pre-test, post-test and follow-up test to control and experimental groups.“Self-compassion Scale for Hearing Impaired”and“Personal Information Form”were used for gathering data. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) package program was used for data and analyses were made over raw scores. Statistical analyses were made with R 3.3.2v (open source) program and significance level was considered as 0.05 (p-value) in statistic analyses. In the research self-compassion of the participants, the difference between self-compassion post and follow-up point averages according to the experimental and control groups were found as statistically meaningful. Self-compassion post and follow-up points of the individuals included in the experimental group were meaningfully higher than the individuals included in the control group. It can be said that activity education package based on works of art increased the self-compassion level of hearing impaired participants included in experimental group, that this increase was permanent, that this result was derived from the effect of experimental application and that sub-hypotheses which are related to their self-compassion were confirmed.