Fazla kilolu ve obez yetişkin bireylerde yeme davranışlarının öfke ve ilişki bağımlılığı ile olan ilişkisi
The relationship between eating behaviours, anger and codependency on overweight and obese individuals
- Tez No: 508644
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKİYE HAYRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: fazla kilo, obezite, yeme davranışları, öfke, ilişki bağımlılığı, overweight, obesity, eating behaviors, anger, codependency
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Özet Amaç: Bu araştırmada fazla kilolu ve obez bireylerin, yeme davranışları, öfke, ilişki bağımlılığı ve sosyodemografik değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma 01.11.2017 ve 01.02.2018 tarihleri arasında Slimcity Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı Merkezine kilo verme amaçlı başvuran, 213 fazla kilolu ve obez birey ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aşamasında örneklem grubuna, Bilgilendirme ve Onam formu, Sosyo-demografik Bilgi Formu, Hollanda Yeme Davranışı Anketi, Spann-Fischer İlişki Bağımlılığı Ölçeği, Çok Boyutlu Öfke Ölçeği verilmiştir. Bulgular: Elde edilen bulgulara göre, ilişki bağımlılığı ile dışsal ve duygusal yeme arasında ilişki bulunmuştur. İlişki bağımlılığı ve öfke ile ilgili düşünceler ölçeğinin bütün alt ölçekleri ile, öfke ile ilgili davranışlar ölçeğinin saldırgan ve kaygılı davranışlar alt ölçekleri ile ve kişiler arası öfke tepkileri ölçeğinin intikama yönelik, pasif agresif ve içe dönük tepkiler alt ölçekleri ile ilişki bulunmuştur. Yeme davranışları ve öfke alt ölçekleri arasında çok sayıda ilişkiye rastlanmıştır. Yeme davranışlarından oluşan dışsal ve duygusal yeme davranışı ve öfke davranışlarından oluşan saldırgan ve sakin davranışlar ile cinsiyet arasında farklılıklar olduğu bulunmuştur. Fakat ilişki bağımlılığı ile cinsiyet arasında bir fark bulunamamıştır. BMI ve dışsal ve duygusal yeme davranışı arasında ilişki bulunmuştur. Ayrıca kendine yönelik öfkeli düşünceler ve sakin davranışların duygusal yeme davranışını anlamlı olarak yordadığı bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada, kilo problemi yaşayan bireyleri sadece fizyolojik açıdan ele alıp kalori kısıtlaması ile zayıflatmak yerine fizyolojik, psikolojik ve çevresiyle olan ilişkileri ile bir bütün olarak değerlendirmenin önemi vurgulanmıştır. Elde edilen bulguların, bu alanda çalışan kişiler açısından faydalı olabileceği ve literatüre katkı sağlayabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Abstract Objective: The purpose of this study was to investigate the relationship between eating behaviours, anger, codependency and sociodemographic variables in overweight and obese individuals. Method: The sample of this research was composed of 213 overweight and obese individuals who applied to the Slimcity Healthy Nutrition Counseling Center for weight loss between the dates of 01.11.2017 and 01.02.2018. The participants completed research tools including; informed consent form, sociodemographic form, the Dutch Eating Behavior Questionnaire, the Spann-Fischer Codependency Scale and the Multidimensional Anger Scale. Result: Results showed that, there is a relationship between codependency and external and emotional eating behaviours. Relationship between codependency and anger-related thoughts, aggressive and anxious reactions subscales of anger-related reactions and intentional, passive aggressive and introverted anger of interpersonal anger were found. Also there are several relationships between eating behaviours and subscales of anger. It has been found that there is a difference between gender and emotional eating, restrictive eating, aggressive and calm reactions. However, there is no difference between gender and codependency. There were also relationship between BMI and external and emotional eating. Regression of anger subscales and codependency on eating behaviours was examined and it was found that self-oriented anger-related thoughts and calm behaviours predicted emotional eating behaviour. Conclusion: The importance of evaluating individuals who have weight problems with regard to physiological, psychological and relationships with other people as a whole was emphasized rather than approaching in terms of only physiological with calorie limitation. In the present study, it was deliberated that the findings of the study maybe beneficial the people who work with overweight and obese individuals and contribute to the literature.