Demokratik rejimlerde muhalefetin etkisi: Türkiye ve İngiltere karşılaştırması
Opposition effect in democratic regimes: The comparision between Turkey and the united kingdom
  1. Tez No: 508660
  2. Yazar: BETÜL TANTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. ABDULVAHAP AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Opposition, Political Opposition, Democratic regime, Political Culture, Political Party
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Her rejimde iktidar vardır. Demokrasiyi diğer sistemlerden ayıran belki de en temel özellik, bu iktidarla birlikte meşru muhalefetin olmasıdır. Bir yönetimi güçlü kılan güçlü iktidardan ziyade etkin muhalefetin varlığıdır. Bu çalışmadaki temel amaç, demokratikleşme açısından Türkiye ve İngiltere'de muhalefet olgusunu karşılaştırmalı olarak analiz ederek, Türkiye için muhalefetin etkinliği hususunda bir öneride bulunabilmektir. Bu kapsamda Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinden günümüze kadar uzanan süreçte iktidar-muhalefet ilişkisi incelenerek, siyasal iktidar-muhalefet ilişkisinin boyutları ortaya konmaya çalışılmaktadır. Bu çerçevede iktidar ve muhalefet ilişkisi olaylar döngüsü içerisinde açıklanmaya çalışılmaktadır. Çalışmanın asıl problematiği ise; Türkiye'de siyasal kültür ve yönetim şeklinin getirmiş olduğu uygulamalar dolayısıyla muhalefetin etkinliğinin yetersiz olduğu yönündeki yaklaşımlardır. Cevabı aranan başlıca sorular;“Siyasal muhalefet kavramının ne anlama geldiği?”,“muhalefetin siyasal sistem ve kültürel yapı noktasında Türkiye ve İngiltere'de hangi aşamalardan geçerek kurumsal bir yapı oluşumuna gittiği?”,“Türkiye'de demokratikleşme süreciyle birlikte muhalefetin oluşumunun nasıl gerçekleştiği?”ve“Türk siyasal hayatında muhalefetin yerinin ne olduğu?”gibi hususlar olmuştur. Betimleyici metodun kullanıldığı çalışmada ulaşılan başlıca sonuçlar olarak; Türk siyasal kültüründe iktidar odaklarının muhalefet olgusuna pek olumlu yaklaşmadıkları ve bu durumun muhalefeti etkisiz kıldığı gibi hususlardan bahsedilebilir. Muhalefetin ise, iktidara karşı sert ve hatta düşmanca bir yaklaşım içine girmesi de Türkiye bağlamında ulaşılan bir başka sonuçtur. Bu durum temel meseleler ve iktidar ile muhalefet arasında bir konsensüsü imkânsız kıldığından da bir sonuç olarak bahsetmek gerekir. İngiliz siyasal kültürü muhalefete her ne kadar önemli bir işlev yüklemiş olsa da, uygulanan siyasal sistemin aksaklıkları nedeni ile muhalefetin ikili parti sistemi içerisinde yer almasının güç duruma gelişi de ulaşılan bir başka dikkat çekici sonuç olmuştur. Dolayısıyla söz konusu çalışmada her iki ülke için muhalefetin kaynakları ve kurumları belirlenmeye çalışılmakta ve muhalefetin konumunun karşılaştırmalı bir analizi yapılmaktadır. Anahtar Kelimler: Muhalefet, Siyasal Muhalefet, Demokratik Rejim, Siyasal Kültür, Siyasi Parti.
Özet (Çeviri)
There is power in every regime. Probably the most striking characteristic differing democracy from other systems there should be a legitimate opposition together with power. Opposition strenghtens a government more than strong power. The basic objective of this study is to analyze the fact of opposition in Turkey and England comparatively in terms of democratization and to be capable of making a suggestion for the effectiveness of the opposition in Turkey. In this scope, in the process extending from the last periods of the Ottoman Empire to our days power-opposition relation is tried to be probed and revealed the dimensions of this relation. In this framework, relation between power and opposition is tried to be revealed in the events cycle. The actual problematic aspect of the study is; the approaches revealing that the effectiveness of the opposition is inadequate due to the applications brought by the political culture and type of management in Turkey. The main answers which the relevant questions are being searched herein are ;“what does the concept of political opposition means ?”,“in which the opposition has passed through in Turkey and England in relation to the political system and cultural structure and reached a composition of a corporate structure?”,“ how the formation of the opposition has occurred along with the democratization process in Turkey”and“what is the place of the opposition in Turkish political life? ”The major consequences obtained in the study in which descriptive method has been used are in such a manner that; it is possible to mention that the power focuses almost do not find the fact of opposition favorable in Turkish political culture and this makes the opposition ineffective. On the other hand it is another consequence here in that; the opposition is acting very tough and even hostile against the power. This at least makes impossible a consensus between power and opposition. Although British political culture has assigned an important function to the opposition, another remarkable consequence obtained herein is that the inclusion of the opposition within the dual party system has become difficult due to the failures of the political system applied. Accordingly, in the study sources and institutions of the opposition is tried to be specified for both countries and the position of opposition is analysied comparatively.