Eğitilebilir eğilimler- Kur'an perspektifinden bir yaklaşım
Educable tendencies- an approach from Quran's perspective
  1. Tez No: 508661
  2. Yazar: ELİF ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitilebilir, Eğilim, Kur'an-ı Kerim, Education, Educable, Tendency, Holy Qur'an
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez, Kur'an'da geçen psikolojik insan eğilimleri olarak seçtiğimiz bazı eğilimlerin eğitilebilir olup olmadıklarını değerlendirmeyi hedefleyen kavramsal bir çalışmadır. Kur'an'da tanımlandığı şekliyle insan özellikleri çıkış noktası alınarak bazı eğilimlerin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Eğilimleri anlayabilmek için öncelikli olarak bazı kavramları tanımlamamız, eğilimlerle ilişkisini saptama gerekliliğinden ilk bölümde konunun esasını teşkil eden kelimeler üzerinde kavramsal bir analiz çalışması yapılmıştır. 'Eğitim' ve 'eğilim' kavramları çeşitli yönleriyle ele alınarak hem Din Psikolojisi hem de Din Eğitimi literatürlerinde kaynak gösterilen eserler ışığında genişçe tahlil edilmiştir. Bu sırada 'eğitilebilir' kelimesine yeni bir tanımlama yapılarak kavramsallaşma önermesinde bulunulmuştur. Ayrıca 'eğitilebilir oluş' Kur'an'ın insan için kullandığı üç temel kavram olan 'zihin', 'kalp' ve 'nefis' düzleminde incelenmiştir. Kur'an'ın insan psikolojisine ve eğilimlere bakışı üzerinden, ilk bölümde esas alınan ayrım ile insana ait eğilimlerin birkaçının eğitilebilir olup olmadığı değerlendirmeye çalışılmıştır. Bu çalışma, Tefsir, Din Eğitimi ve Din Psikolojisi bilim dalları arasında ortak (interdisciplinary) çalışma niteliğine haizdir.
Özet (Çeviri)
This thesis is a conceptual study aimed at assessing whether some of the tendencies we have chosen as psychological human tendencies in the Qur'an can be educable. It is aimed to evaluate some tendencies by taking the human characteristics exit point as defined in the Qur'an. In order to understand trends, firstly we need to identify some concepts to determine their relationship with tendencies. A conceptual analysis study was conducted on the words that constitute the basis of the first part. The concepts of 'education' and 'tendency' have been extensively analysed in light of the literature that has been cited in various perspectives, both in Religion Psychology and Religious Education literature. Meanwhile, for the concept of 'educatable' has been proposed a new definition. In addition, 'educatable' has been studied in three levels of 'mind', 'heart' and 'nafs', which are the three basic concepts that the Qur'an uses for man. Through the Qur'an's view of human psychology and tendencies, it has been tried to evaluate whether some of the tendencies of human beings can be educated with the classification based on the first chapter. This study has the characteristic of interdisciplinary study between Tafseer, Religious Education and Religious Psychology branches.