Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş spor kulüpleri ile Manchester United spor kulübünün finansal raporlarının analizi ve finansal fair play açısından değerlendirilmesi
[The Analysis of the financial Reports of Galatasaray,Fenerbahçe, BeĢiktaş and Manchester United sports clubs as well as an evaluation in terms of financial fairplay
  1. Tez No: 508659
  2. Yazar: AYKUT AKALIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol Sevgisi, Futbol Endüstrisi, Love of Football, Football Industry
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Futbol dünyada en çok sevilerek yapılan ve seyirci kitlesi çok olan bir spor dalıdır. Milyonlarca kişi seyirci olarak ya da sporcu olarak futbol sporuna katılmaktadır. Futbol gençlerin ruhen ve bedenen sağlıklı yetişmesi psikolojik ve sosyolojik açıdan toplumsal yaşama katkıda bulunması ile kültürel ve eğitim aracı olarak kabul edilmektedir. Futbol mesleki konumları ve statüleri ne olursa olsun tüm insanların yaşamlarını renklendiren geniş kapsamlı bir spor branşıdır. Dünya coğrafyasındaki insanların dil, din, ırk gözetmeksizin ilgisini çekebilen evrensel bir spordur. Futbol her ne kadar bir topun peşinden koşan yirmi iki adamın bir mücadelesi gibi gözükse de ekonomik yönü büyüyen bir endüstri haline gelmiştir. Futbol endüstrisi futbol maçlarının formaları, maç hasılatları, maçların yayın gelirleri, sponsorlukları vb. gibi yan dallardan gelen gelirleri ile daha da büyümektedir. Basit iddialara göre oynan maçlar yerine gelirini yüksek oynanan maçlara bırakmıştır. Bu endüstriyel dönüşümle birlikte tüketim ve müşteri olgusunu da önem kazanmasına sebep olmaktadır. Böylece futbol endüstrisinde tüketici yani seyirci bir müşteri haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Football is the most popular branch of sports in the world with a vast number of audiences. Millions of people get involved in football either as an audience or as an athlete. Football is viewed as a cultural and educational tool since it contributes to the mental and physical health of young people and it supports the social life in terms of psychological and sociological aspects. Football is an inclusive sports branch that makes everyone's life more colorful no matter what their professional status are. Football is a universal sports that can attract people on Earth, regardless of their language, their religion or their race. Even though football seems like a struggle where twenty-two men run after a ball, it has transformed into an emerging industry with an ever-growing financial aspect. Football as an industry grows even larger and stronger thanks to the total earnings from the jerseys of the football teams, the gates, game broadcasts, sponsorships and the like. Games with a low bet have been replaced by those with a high bet. As a result of this industrial transformation, the concepts of consumption and consumer have also gained much more importance. Therefore, the consumer or the audience in football industry has become the customer.