Genç erişkinlerde bilişsel duygu düzenlemenin mükemmeliyetçilik ve depresyon ilişkisindeki rolü
The role in the relationship between perfectionism and depression of cognitive emotion regulation in young adults
  1. Tez No: 508721
  2. Yazar: GİZEM İŞGÖREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZLI BALKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Duygu Düzenleme, Mükemmeliyetçilik Depresyon, Cognitive Emotion Regulation, Perfectionism, Depression
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu araştırma, genç erişkinlerde bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin mükemmeliyetçilik ve depresyon ilişkisindeki rolünün incelenmesini amaçlamıştır. Yöntem: Araştırma İstanbul Bilim Üniversitesi ve Işık Üniversitesi öğrencileri ve mezunları olmak üzere 192 kişiden oluşmaktadır. Veri toplama aşamasında örneklem grubuna sırasıyla, Gönüllü Olur Formu, Sosyodemografik Bilgi Formu, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği (BDDÖ), Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (ÇBMÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulguları incelendiğinde mükemmeliyetçilik ile depresyon arasında anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Yüksek mükemmeliyetçilik skorları ile bilişsel duygu düzenleme stratejilerinden olayın değerini azaltma, felaketleştirme ve diğerlerini suçlama alt boyut skorları arasında anlamlı ilişkiler gözlenmektedir. Ayrıca yüksek depresyon skorları bilişsel duygu düzenleme stratejilerinden kendini suçlama, kabul, ruminasyon, plan yapmaya yeniden odaklanma, olumlu yeniden değerlendirme, felaketleştirme ve diğerlerini suçlama skorları arasında anlamlı bir ilişki göstermiştir. Mükemmeliyetçiliğin depresyon üzerindeki etkisinin felaketleştirme ve diğerlerini suçlama stratejileri tarafından sağlandığı gözlenmektedir. Sonuç: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, duygu düzenleme stratejilerinden; kendini suçlama, kabul, ruminasyon, plan yapmaya yeniden odaklanma olumlu yeniden değerlendirme depresyon ile ilişkili bulunurken, mükemmeliyetçilik ile ilişkili bulunmamıştır. Felaketleştirme ve diğerlerini suçlama stratejileri de mükemmeliyetçilik tarafından tetiklenerek depresyonu etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research aims to analyze the effects of cognitive emotion regulation strategies on perfectionism and depression among young adults. Method: The research consist of 192 students who have graduated from Istanbul Bilim University and Işık University. In data addition stage; Informed Consent Form, Sociodemographic Data and Information Form, Cognitive Emotion Regulation Scale, Beck Depression Inventory and Multidimensional Perfectionism Scale are applied. Results: When the findings of the research were examined, a significant relationship between perfectionism and depression was observed. There is a significant relationship between high perfectionism scores and cognitive emotional regulation strategies among the sub-dimensions of reducing the value of the phenomenon, catastrophizing and blaming others. In addition, high depression scores showed a significant correlation with self-balme, acceptance, rumination, refocus on planning, positive reappraisal, catastrophization and blaming others from cognitive emotion regulation strategies. Perfectionism is observed to be provided by strategies to blame others and to catastrophizing on the effect of depression. Conclusion: According to findings from the research, emotion regulation strategies; self blame, acceptance, rumination, refocusing to plan, positive reappraisal was associated with depression, but not perfectionism. The strategies of blaming others, catastrophizing are also triggered by perfectionism, affecting depression