Endotrophin düzeylerinin hepatosteatoz patogenezi ve şiddeti ile ilişkisi
Relation of endotrophin levels to hepatosteatosis pathogenesis and grade
  1. Tez No: 508760
  2. Yazar: GÖKHAN GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN TÜKEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Endotrofin, nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı, hepatosteatoz, insülin direnci, metabolik sendrom, Endotrophin, nonalcoholic fatty liver disease, hepatosteatosis, insulin resistance, metabolic syndrome
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Kollajen VI'nın profibrotik bir yan ürünü olan endotrofinin fibrozis, insülin direnci, metabolik sendrom, tümöral büyümeyi destekleyici etkileri vardır. Bu çalışmada nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı olan bireylerin serumlarında endotrofin seviyelerini değerlendirdik. Gereç ve Yöntem: 30 adet nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı olan ve 30 adet nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı olmayan gönüllü çalışmaya dahil edildi. Katılımcılardan endotrofin düzeylerini belirlemek için örnek alındı ve karşılaştırıldı. Bulgular: Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı olan kişiler ile kontrol grubunun endotrofin değerleri arasında anlamlı fark saptanmadı (p:0.162). Çalışmaya katılan hepatosteatozlu hastalar yağlama düzeylerine göre, grade 2 ve grade 3 olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bu iki grup arasındaki endotrofin düzeylerinde de belirgin bir fark gözlenmedi (p:0.586) Sonuç: Çalışmamız, endotrofin ile nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı ilişkisini değerlendiren literatürdeki ilk çalışmadır. Henüz fibrozisi mevcut olmayan hasta popülasyonumuzda, hepatosteatoz gelişimi ve şiddeti üzerinde endotrofin düzeyleri korele saptanmamıştır. Serumda çalışılan endotrofin yerine karaciğer biyopsi materyali ile endotrofin düzeylerinin bakılabileceği ileri çalışmalarla bu ilişki aydınlatılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Endotrophin is a product of collagen VI that initiates fibrosis. It plays a role in fibrosis, insulin resistance and metabolic syndrome. It also has tumor-promoting effects. In this study, we evaluated endotrophin levels in serum of individuals with nonalcoholic fatty liver disease. Materials and Methods: Thirty nonalcoholic fatty liver disease patients and thirty healthy individuals were included in this study. In both groups biochemical tests and endotrophin levels were measured. Serum endotrophin levels were measured by Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Results: There were no statistically significant differences in endotrophin levels between the patients and the healthy individuals (p:0.162). Participants in the study were divided into two groups: grade 2 hepatosteatosis and grade 3 hepatosteatosis. There was no significant difference in endotrophin levels between these two groups (p:0.586). Conclusion: This study is the first study in the literature evaluating the relationship between endotrophin and nonalcoholic fatty liver disease. In our patient population who had not yet had fibrosis, endotrophin levels did not correlate with development of hepatosteatosis or severity of it. This relationship can be elucidated by further studies in which liver biopsy endotrophin levels used instead of serum endotrophin.