Kalkaneus kırıkları cerrahisi sonrası sağlam kalkaneusa göre kalkaneus hacim değişikliğinin fonksiyonel sonuçlar üzerine etkileri
Effects of calcaneus volume change on functional outcome after calcaneus fracture surgery compared to intact calcaneus
- Tez No: 508759
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM NURİ AKTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, Cerrahi tedavi, Değerlendirme, Hacim, Kalkaneus, Kırık
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Kalkaneus kırıkları genellikle yüksekten düşme sonucu oluşan, ortopedik cerrahların en sık karşılaştıkları yaralanmalardandır. Günümüzde açık anatomik redüksiyon ve internal fiksasyon kalkaneusun deplase eklem içi kırıklarının öncelikli tedavisi olarak kabul edilmektedir. Kalkaneus redüksiyonunu postoperatif değerlendirirken standart radyografilerden yararlanıldığı gibi bilgisayarlı tomografiden (BT) de yararlanılmaktadır. Bu çalışmada açık redüksiyon internal fiksasyon uygulanan Sanders Tip 2,3 ve 4 kırıkların ameliyat sonrası redüksiyonunu BT ile inceleyerek sağlam taraf kalkaneus hacmine göre hacim artış oranının; hasta parametreleri, fonksiyonel sonuçlar ve diğer radyografik parametrelerle ilişkisini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Ocak 2015 ile Temmuz 2017 tarihleri arasında kliniğimizde tedavisi açık redüksiyon ve internal fiksasyonla yapılan, en az 12. ay takipleri yapılan 21 tek taraflı kalkaneus kırığı olan hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların ameliyat sonrası çekilen BT sonuçları mevcuttu. Sonuçları retrospektif olarak incelenen hastaların cinsiyeti, sigara kullanımı ve kırık tipi gibi hasta parametreleri kaydedildi. Sağlam ve opere tarafta direkt radyografilerden Böhler ve Gissane açıları ölçüldü ve BT görüntülerinden bir uygulama yardımıyla hacim hesaplandı. AOFAS skorları ameliyat sonrası dönemde kaydedildi. Hacim ölçümleri hasta parametreleri, diğer radyografik ölçümler ve fonksiyonel sonuçlarla kıyaslanmıştır. Bulgular: Ortalama takip süresi 19 ay ve ortalama yaş 44'dür. Hastaların opere taraflarının kalkaneus hacmi sağlam taraftan anlamlı düzeyde fazladır yine Böhler ve Gissane açıları da farklıdır. Kırık tipi karmaşıklaştıkça Gissane açıları azalmış, kalkaneus hacim artış oranı artmış ve AOFAS skorları düşmüştür. Kalkaneus kırık hacim artış oranı arttıkça; Gissane açıları azalmış ve AOFAS skorları düşmüştür. Sonuç: Opere kalkaneusun sağlam kalkaneusa göre artan hacmi kırık tipinden etkilendiği gibi diğer radyografik parametreleri ve fonksiyonel sonuçları etkilemektedir. Literatürde benzerine rastlanmayan çalışmamızda postoperatif BT değerlendirmesinin radyografik ve fonksiyonel sonuçlarla uyumu sebebiyle seçilmiş komplike olgularda ameliyat öncesi yapılan rutin kullanımı gibi tercih edilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Calcaneal fractures are the most frequent injuries encountered by orthopedic surgeons, usually resulting from a high fall. Currently, open anatomical reduction and internal fixation are the priorities of deplaced intraarticular fractures of calcaneus. Standard radiographs are used to evaluate the calcaneal reduction postoperatively as well as computed tomography (CT). In this study, we investigated the postoperative reduction of Sanders Type 2,3 and 4 fractures treated with open reduction internal fixation by CT to investigate the volume increase rate relative to the intact lateral calcaneus volume, patient parameters, functional outcomes, and other radiographic parameters. Material and Methods: Between January 2015 and July 2017, 21 patients with unilateral calcaneus fracture who underwent treatment with open reduction and internal fixation for at least 12 months were enrolled in the study. All patients had post-operative CT results. Patient parameters such as gender, smoking status, and type of fracture were recorded retrospectively. Böhler and Gissane angles were measured from the direct radiographs on the control side and on the opere side and the volume was calculated from CT images using an application. AOFAS scores were recorded postoperatively. Volume measurements were compared with patient parameters, other radiographic measurements, and functional outcomes. Results: The mean follow-up period is 19 months and the average age is 44 years. The volume of calcaneus of the operative sides of the patients is significantly higher than the control side, and the Böhler and Gissane angles are also different. As the fracture type became more complex, the angle of Gissane decreased, the volume increase of calcaneus increased, and the AOFAS scores decreased. As the fracture type became more complex, the angle of Gissane decreased, the volume increase of calcaneus increased, and the AOFAS scores decreased. As the calcaneus fracture volume ratio increases; Gissane angles and AOFAS scores decreased Conclusion: Opere calcaneus is affected by increasing bulk fracture type compared to intact calcaneus and affects other radiographic parameters and functional results. In our study which is not similar in the literature, postoperative CT evaluation can be chosen as the routine use preoperatively in complicated cases selected because of compliance with radiographic and functional results. Keyword: Calcaneus, compute tomography, evealution,fracture, surgical treatment, Volume