Beden eğitimi öğretmenlerinin öğretmen yeterlik ve öğretmen liderlik düzeylerinin incelenmesi
The evaluation of sufficiency and leadership level of physical education teachers
- Tez No: 508763
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ABAKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Öğretmen, Liderlik, Yeterlik, Physical Education, Teacher, Leadership, Sufficiency
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma, Gaziantep ilinde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin öğretmen liderlik ve yeterlilik düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılan betimsel bir çalışmadır. Araştırma 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapan 217 (44 kadın, 173 erkek) beden eğitimi öğretmeni arasından gönüllük esasına göre seçilen bireyler üzerinde uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak iki ölçek kullanılmıştır.“Öğretmen Yeterlik Ölçeği”ve“Öğretmen Liderlik Ölçeği”ile katılımcıların bir takım özelliklerini belirlemek için araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22.0 programından yararlanılarak İstatistiksel yöntem olarak, yüzde, frekans ve ortalamalar hesaplanarak, Öğretmenlerin liderlik rollerine ilişkin beklenti ve algı puanlarının karşılaştırması için Paired Sample t testi, Öğretmen yeterlikleri ve liderlik rolleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon testi, çalışmada ele alınan değişkenler için ikili gruplarda İndependent sample t testi, çoklu grupların karşılaştırmasında One Way ANOVA analizi kullanılmıştır. Çoklu gruplarda farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Post Hoc Tukey LSD testi yapılmıştır. Sonuç olarak, Beden eğitimi öğretmenlerinin öğretmen liderlik rollerine ilişkin algı ve beklentilerinin genel olarak yüksek olduğu belirlenmiştir. Ancak beklenti ve algı puanlarının karşılaştırmasına bakıldığında, kurumsal gelişme ve mesleki gelişim açısından beklenti puanlarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma grubunun öğretmen yeterliliklerine ilişkin inançlarının da oldukça yüksek olduğu tespit edilmiştir. Beden eğitimi öğretmenlerinin yeterlilik inançlarının arttığı durumlarda, öğretmen liderlik rollerine ilişkin beklenti ve algılarınında arttığı belirlenmiştir. Erkek beden eğitimi öğretmenlerinin öğretmen yeterliliklerine ve öğretmen liderlik rollerine ilişkin olan inançlarının daha yüksek olduğu, Beden eğitimi öğretmenlerinin yaş grupları arttıkça genel öğretim yeterliliğine ilişkin inançlarında arttığı, Öğretmen yeterlilik inançlarının meslekte çalışma yılı açısından, meslekte çalışma yılı 16 yıl ve üstü olanların bireysel faktörler alt boyutundan elde ettikleri puanların diğer gruplardan daha düşük olduğu, kıdem yılı yüksek olanların algı liderlik rollerine ilişkin algılarının negatif, beklenti düzeyinde ise meslektaşlarla işbirliğine yönelik beklentilerinin daha olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study aimed at evaluating teacher leadership and proficiency levels of physical education teachers working in Gaziantep province. The study was conducted on 217 (44 female, 173 male) physical education teachers who were working in schools affiliated to the Gaziantep Provincial National Education Directorate during the 2017-2018 academic year. Two scales were used as data collection tools in the study. The“Teacher Proficiency Scale”and the“Teacher Leadership Scale”and the“Personal Information Form”prepared by the researcher were used to determine some characteristics of the participants. The Pearson Correlation test was used to determine the relationship between the Teacher Competencies and the leadership roles, the Paired Sample t test for comparing the expectation and the perception scores of the teachers' leadership roles by calculating the percentages, frequencies and averages as statistical methods by using the SPSS 22.0 program in the statistical analysis of the data. Independent sample t test was used in the binary groups and One Way ANOVA analysis was used for the comparison of multiple groups. The Post Hoc Tukey LSD test was conducted to determine the difference between groups in multiple groups. As a result, it was determined that physical education teachers' perception and expectations about teacher leadership roles were generally high. However, when comparing the expectations and perception scores, it is concluded that the expectation scores are higher in terms of institutional development and professional development. It has been found out that the beliefs of the research group on teacher competencies are also very high. It has been determined that the expectations and perceptions of teacher leadership roles increase in cases where the physical education teachers' beliefs of competence increase. The beliefs of the male physical education teachers about the teacher competence and the teacher leadership roles are higher. The increase in the beliefs of the physical education teachers about the general teaching ability as the age groups increase. For the years of professional profession beliefs in the profession working years, the perceived perception of leadership roles is negative and the expectation for cooperativeness with colleagues is more positive at the expectation level than the other groups.