Klinik kullanım ve sterilizasyonun nikel-titanyum döner eğe sistemlerinin şekillendirme etkinliği ve döngüsel yorgunluk direnci üzerindeki etkisi
Effect of multiple use and sterilization on shaping ability and cyclic fatigue of nickel-titanium rotary files
- Tez No: 508791
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK TÜRKAYDIN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: tekrarlı kullanım, şekillendirme etkinliği, transportasyon, döngüsel yorgunluk, nikel-titanyum döner eğeleri, repeatedly used, shaping ability, transportation, cyclic fatigue, nickel-titanium rotary files
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Amaç: Klinisyenler finansal sebeplerden dolayı NiTi döner eğeleri tekrar tekrar kullanmaktadır. Bu çalışmanın amacı tekrarlanan klinik kullanım ve sterilizasyonun NiTi döner sistemlerinin şekillendirme etkinliği ve döngüsel yorgunluk direncine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: S-şekilli yapay kanala sahip 120 adet akrilik blok fotoğrafı çekildikten sonra Hyflex CM, Twisted File, ProTaper Next sistemlerinin kullanıldığı üç ana gruba ayrıldı. Bu gruplar ise sterilizasyon ve kullanım sayısına göre 4 alt gruba (H1, H2, H3, H4; P1, P2, P3, P4; T1, T2, T3, T4) bölündü. H1, T1, P1 gruplarında 10 set yeni eğe kullanıldı. Şekillendirme sonrası bu eğeler steril edildi ve H2, T2, P2 grubunda tekrar kullanıldı. Her eğe sistemi kullanıldıktan sonra steril edildi ve tekrar yeni akrilik bloklarda kullanıldı. Şekillendirme işlemi bittikten sonra blokların fotoğrafları çekildi ve ölçümler yapıldı. Ayrıca H4, P4, T4 gruplarında kullanılan 25.06 eğeler steril edildikten sonra döngüsel yorgunluk testine tabi tutuldu. Bulgular: Tekrarlı klinik kullanım ve sterilizasyon, ProTaper Next grubunda 0. seviye hariç tüm seviyelerde, Twisted File grubunda bazı seviyelerde genişletme miktarının azalmasına sebep olmuştur. Transportasyon miktarında Hyflex CM grubunda 0. seviyede, ProTaper Next grubunda 1. seviyede, Twisted File grubunda ise 0 ve 3. seviyelerde istatistiksel olarak artış gözlenmiştir. Döngüsel yorgunluk testinde gruplar arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Sonuç: NiTi döner eğe sistemlerinin 4 defa klinik kullanım ve sterilizasyonu sonrası transportasyon miktarlarında ve döngüsel yorgunluk dirençlerinde değişiklik olmamıştır. Ancak ProTaper Next ve Twisted File grubunda genişletme miktarının azalmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Clinicians use NiTi rotary instruments multiple times because of financial reasons. The aim of this study is to evaluate the effect of multiple use and sterilization on shaping ability and cyclic fatigue of nikel titanium rotary files. Material and Methods: 120 acrylic blocks with S-shaped canals were photographed and divided into 3 groups, Hyflex, Twisted File, Protaper Next. The groups were further subdivided into 4 subgroups (H1, H2, H3, H4; P1, P2, P3, P4; T1, T2, T3, T4) according to the number of repeatedly used and sterilized. Files were used according to the manufacturer's recommendations in H1, T1, P1 groups. After instrumentation of each canal, all files were autoclaved and the reused to instrument groups H2 and P2, T2. Instrumentation and autoclaving process was repeated for each subgroups. After final instrumentation, post-instrumentation digital images taken to aid in the evaluation of shaping ability and all files were subjected to cyclic fatigue test. Results: Repeated clinical uses and sterilization resulted reductions in some levels in the Twisted File group and at all levels except the 0 level in the ProTaper Next group for canal width after preparation. As the number of usage increases, there was a statistically increase in Hyflex CM group at only level 0, in ProTaper Next group at level 1 and in Twisted File group at 0 and 3 levels for transportation. It was also found that the repeated clinical uses and sterilization did not affect cyclic fatigue resistance of NiTi rotary files. Conclusions: Repeated clinical uses and sterilization had no effect on the transportation and cyclic fatigue resistance of NiTi rotary files, however caused to remove less resin debris from the canal in the ProTaper Next and Twisted File groups.