Çocukluk çağı immün trombositopenik purpura tanısı alan olgularımızın retrospektif değerlendirilmesi ve yüksek doz metilprednizolon ile intravenöz immunglobulin tedavilerinin karşılaştırılması
Retrospective evaluation of patients with acute immune thrombocytopenic purpura and comparison between high-dose methylprednisolone and intravenous i̇mmunglobuli̇n treatments
  1. Tez No: 508838
  2. Yazar: MAHMUT ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. ÜNSAL ÖZGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: İmmün trombositopenik purpura, çocuk, intravenöz immunglobulin, yüksek doz metilprednizolon, Immune thrombocytopenic purpura, child, intravenous immunglobulin, high-dose methylprednisolone
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Çocukluk çağında en sık görülen edinsel trombositopeni nedenlerinden biri immün trombositopenik purpuradır (İTP). Bu çalışmada İTP tanısı almış hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların başvuru sırasındaki klinik özellikleri ve tedavi seçiminin etkinlikleri belirlenmeye çalışıldı. Hastalar ve Metod:, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD, Çocuk Hematoloji BD'na Ocak 2010 - Ağustos 2014 tarihlerinde hastaneye akut ITP tanısı ile yatırılan hastalar çalışmaya alınmıştır. Hasta dosyaları geriye dönük olarak analiz edildi. Hastaların yüksek doz metilprednizolon (YDMP) veya intravenöz immunglobulin (İVİG) tedavileri alan hastaların başvuru ve izlemlerindeki bulguları karşılaştırıldıBulgular: Çalışmamıza İTP tanısı alan 160 hastayı alındı. Hastaların ortalama tanı yaşı 6,15±4,29 yıldı. Erkek/kız oranı 1,31 idi. Başvuru şikayetleri en sık (%70) peteşi ve purpura idi. Hastaların %48,13'ünde başvurudan 1-4 hafta önce geçirilmiş enfeksiyon hikayesi mevcuttu. Laboratuar bulguları; ortalama trombosit sayısı 12081±11912/mm3 idi ve ortalama trombosit hacmi (MPV) değeri 9,02±1,63 fL idi. Çalışmaya aldığımız hastaların %96'sına kemik iliği aspirasyonu yapıldı ve megakaryositer seri artışı 126 hastada (%81,8) saptandı. Vakalarımızın hiçbirinde malignite bulguları saptanmadı. 105 hastaya YDMP, 55 hastaya IVIG tedavileri verildi ve hastaların tedavilere yanıtları karşılaştırıldı. Tedavinin 10. gününde YDMP alan hastaların %68,5'inde tam yanıt alınırken, İVİG alan hastaların %67,2'sinde tam yanıt alındı. İstatistiksel olarak YDMP ile İVİG arasında fark saptanmadı. Geliş kanama zamanı 7 dk'nın üzerinde olan %15 hastanın kronikleşme ve relaps gelişme oranı daha yüksek saptandı ve istatistiksel olarak anlamlı saptandı. Relaps gelişen 55 hastanın 38'inde (%69,1) kronikleşme geliştiği tespit edildi. Sonuç: İTP çocukluk çağında sık görülen bir hastalık olup hastaların %20-30'u kronikleşmektedir. Çalışmamızda da YDMP ile İVİG tedavilerinin kronikleşme ve relaps üzerine etkisi açısından aralarında fark bulunmadı. Ayrıca çalışmamızda geliş kanama zamanı uzun olan hastalarda kronikleşme ve relaps oranları daha yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
Backgrounds and Aim: Immune thrombocytopenic purpura (ITP) that is one of the most frequent reasons of acquired thrombocytopenia in childhood. In current study, we aim to evaluate files of patients diagnosed with ITP for clinical presentation in application time and determine the affectivity of treatment choice, retrospectively. Patients and Method: The sample of study was consisting of patients who diagnosed with acute ITP and hospitalized in Inonu University Turgut Özal Medical Center Department of Pediatrics, Division of Hematology between January 2010 – August 2014. The record of patients files were analyzed, retrospectively. The clinical presentation and finding of patients in follow up after high dose methylprednisolon (HDMP) and Intravenous immunoglobulin (IVIG) were compared. Results: This study included 160 patients diagnosed with ITP. The mean age of patients was 6.15±4.29 years old. Male/female ratio was 1.31. The most common manifestations were petechiae and purpura (70%). At the time of application, 48.13% of the patients had history of infection within previous 1-4 weeks. Results of laboratory findings were; mean thrombocyte count was 12081±11912/mm3 and mean MPV value was 9.02±1.63 fL. Bone marrow aspiration was performed in the 96% of patients who were included in the study and increasing of megakaryocyte cell line was found in 126 patients (81.8%). There were no malignancy signs in our patients. 105 patients were treated with HDMP, and 55 patients were treated with IVIG. The patients' response to treatment were compared. The full respond was observed in 68,5% of the patients who were received HDMP and in 67,2% of the patients who were received IVIG on 10th day of treatment. There was no statistically significance between HDMP and IVIG groups. The rate of relaps and becoming chronic was found higher in the patients with bleeding time over 7 minutes. This finding was statistically significant. In addition, relapsing was developed in the 55 patients and 38 of these patients (69.1%) had became chronic.Conclusion: ITP is a disease frequently seen in childhood and 20-30 per cent of disease becomes chronic. No difference was found between HDMP and IVIG on becoming chronic and relapse in our study; In addition, rate of relapse and becoming chronic was found higher in patients with long bleeding time.