Demokrat Parti Döneminde Türkiye'de İslamcılık
Pan-İslamism in Turkey during Democratic Party rule
- Tez No: 508915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAN ÖZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, İslamcılık, Democratic Party, Islamism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZET 14 Mayıs 1950 tarihi, Türk siyasi hayatında çok partili hayata geçişin en önemli adımıdır. Kurucu partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin yerine Demokrat Parti tercih edilerek, Türkiye Cumhuriyeti Tarihinde ilk kez bir iktidar değişikliği yaşanmıştı. Demokrat Parti'nin iktidara gelişiyle birlikte, Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet anlayışında bazı değişikler meydana gelmişti. Bu iktidar değişikliği lâiklik esasları üzerine kurulmuş olan ve lâikliği din ve devlet işlerinin ayrı bir şekilde yürütülmesi olarak gören devlet anlayışı yerine, lâikliği din ve vicdan hürriyetinin korunması olarak algılayan bir devlet anlayışı ortaya çıkarmıştı. Demokrat Parti yönetim kadrosundakilerin, lâiklikten çıkarttığı bu farklı anlam, devrimler sürecini halka mâl edilmiş olan devrimler ve halka indirgenememiş olan devrimler şeklinde iki gruba ayırmaya sevk etmişti. Bu düşünce doğrultusunda kendinden önceki iktidarın yaptığı bazı devrimlerini değiştirebileceği fikriyle, İslamcılık; Demokrat Parti'nin popüler bir siyasi söylemine dönüşmüştü. İslamcılık etrafında şekillenen devlet politikası, Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasi hayatına yeni bir kapı aralıyor, devrimler sürecinden sonra siyasetle ilgisi olmayacağı düşünülen İslam'ın kendini yeniden siyasi hayatta göstermesine olanak sağlıyordu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The date of May 14, 1950 is the most important step of the transition to a multiparty system in Turkish political life. The Democratic Party were chosen instead of Republican People's Party as founder party and for the first time there had been a change of power in Republic of Turkey's history. With the Democratic Party's coming into power of, some changes had occurred in the understanding of the state of the Republic of Turkey. Instead of a state understanding based on the principles of secularism, which sees the secularism as a separate execution of religion and state affairs, this understanding of the state, which perceives the secularism as the protection of freedom of religion and conscience, has emerged. This different meaning of the people of the Democratic Party's managerial staff caused the revolution process to separate into two groups as the revolutions that have been made to the people and the revolutions that can not be reduced to the people. In the light of this idea, Islamism, with the idea that it can change some of the revolutions that the former rulership realised, became a popular political discourse of the Democratic Party. The state policy shaped around Islamism, is opening a new door in the political life of the Republic of Turkey; Islam, which was not thought to be interested in politics after the revolutions, was allowed to show itself again in political life.