Artvin ilçe merkez ve köylerinde derlenen memoratların söz varlığı
The word assets of memoirs compiled in the towns and villages of Artvin district
  1. Tez No: 508916
  2. Yazar: HAMZA HAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN GİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz Varlığı, Konuşma Dili, Memorat, Artvin, Derleme, Vocabulary, Spoken Language, Memorates, Artvin, Compilation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
Bu çalışma, Artvin ilçe merkez ve köylerinde derlenen memoratların tür ve bölge halkının söz varlığına ilişkin saptanan verilerin tasnif ve değerlendirilmesini kapsamaktadır. Bölgede yaşayan doksan bir kişiden iki yüz memorat derlenmiştir. Çalışmanın daha kolay incelenebilmesi ve diğer bilim dalları tarafından çeşitli araştırmalarda kullanılabilmesi açısından da memoratların yapı ve tasnifine ayrıca yer verilmiştir. Söz varlığının kapsamı sözcük başta olmak üzere sözcük türlerinin tümü ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Derleme neticesi ortaya çıkan söz varlığı ögeleri saptanarak sözlüksel alan çalışması yapılmıştır. Araştırmaya tabi tutulan bölgedeki konuşma dilinin söz varlığı ile derlenen memoratların genel yapısını inceleyen bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş kısmından oluşmaktadır. İkinci bölüm söz varlığı ve memoratlar hakkındaki açıklama ve tasnif şekillerini kapsamaktadır. Üçüncü bölümde araştırmada kullanılan yöntem açıklanmıştır. Dördüncü bölüm söz varlığı tablosundan oluşmaktadır. Beşinci bölüm derlenen memoratların kaynak kişileriyle birlikte tabi tutuldukları tasnif ile verilmesinden oluşmaktadır. Altıncı bölüm ise sonuç bölümünden oluşmaktadır. Bu bölümde elde edilen veriler üzerinden çeşitli değerlendirme ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study includes the classification and evaluation of the memoratums compiled in Artvin district centers and villages and the data about the vocabulary used by the people settled there. Ninety one memorats were compiled from ninety people living in the region.The structure and categorization of memoratums has also been included in order to make it easier to study and be used by disciplines by various researches. All of the word types, especially the word scope, are explained in detail.As a result of the review, the vocabulary items were determined and the lexical field work was carried out. This study examines the general structure of the memoratums compiled with the vocabulary of the spoken language in the region under investigation.The first part consists of the entrance part.The second part covers the explanations and classification of speech assets and memoratums. In the third part, the method used in the research is explained. The fourth chapter consists of the vocabulary table.The fifth section consists of the compilationof the memoratums collected by the source persons together with the classification they were subjected to.The sixth part is the result and conclusion section.Various evaluations and suggestions were made based on the data obtained in this section.