Bağımsızlık sonrası Türkmenistan ve Kırgızistan'ın siyasi sistemlerinin karşılaştırılması
The comparison Turkmenistan and Kyrgyzstan's political systems after independence
- Tez No: 508932
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAAN DİYARBAKIRLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Türkmenistan, Siyasal Sistem, Demokrasi, Orta Asya, Kyrgyzstan, Turkmenistan, Political System, Democracy, Central Asia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından, Kırgızistan ve Türkmenistan'ın da içinde bulunduğu, 4 Orta Asya Türk Cumhuriyeti bağımsızlıklarını kazanmışlardır. Uzun yıllar boyunca büyük devletler farklı sebeplerden dolayı Orta Asya bölgesine ilgi duymuşlardır. Tarihleri boyunca birçok farklı devlete bağlı kalmış olan Kırgızlar ve Türkmenler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından kazandıkları bağımsızlıklarını sürdürülebilir hale getirmek için çabalamışlardır. XX. yüzyılın son yıllarında bağımsızlığını kazanan bu iki devlet, uluslararası ilişkiler disiplininde de bir geçiş sürecine denk gelmişlerdir. Neredeyse bir asır boyunca totaliter bir sistemle yönetilmiş olan Kırgızlar ve Türkmenlerin, hızla demokratikleşen uluslararası sisteme ayak uydurmaları da kolay olmamıştır. Demokrasiye geçiş sürecinde ciddi başarısızlıklar yaşayan her iki ülkede de bu durumun tarihsel süreçle ve siyasal kültürle ilgisi olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
4 Central Asian countries which include Kyrgyzstan and Turkmenistan has won their independence just after the collapse of The Soviet Union. The big states had an interest about The Central Asia for many reasons during long years. Kyrgyzs and Turkmens which had been tied to various states throughout their history, tried to sustain their independence which had been earned just after the collapse of The Soviet Union. These two states that gained their independence at the end of the XX. century, has suited to a transitional period of international relations. It wasn't easy to keep up to the international system which democratizes rapidly for Kygyzs and Turkmens that lived under a totalitarian regime for almost a century. It's seen that there has been a connection between their history and their political culture for these two states' during the democratization period.