Sanat eseri bağlamında entelektüel hedonizm
Intellectual hedonism in the context of art works
- Tez No: 508941
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA ELİRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Hedonizm, Sanat Eseri, Sanat Tüketicisi, Entelektüel Hedonizm, Art, Hedonism, Artwork, Art Consumer, Intellectual Hedonism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Modern çağın manipüle edilmiş toplumları her şey yolundaymış gibi çağa ayak uydururken; gerçek sanat eseri ile iletişime geçen birey, doğası gereği aradığı en yüksek hazzı bulma çabasında olacaktır. İnsan zihni sahip olduğu akıl ile yaşadığı evreni anlaşılır kılmaya çalışmaktadır. Bu anlayış onu nesnel bilgiye taşırken, yaşamdan da haz almasını sağlayacaktır. Adorno, sanatın sahip olduğu gücünü, temsil edilemeyeni, temsil etmekten aldığını ifade eder. Ayrıca estetiğe bağlı olarak bireyin sanat yolu ile özgürleşmesini sağlayanın da bu düşünce olduğunu beyan eder. Bu görüşler sanat eserinin sağladığı yüksek düzeydeki hazzı destekler mahiyettedir. Bu araştırmamızda sanat eseri bağlamında entelektüel Hedonizm ile ilişkili olarak, sanatçı, sanat tüketicisinin sahip oldukları estetik bilinç ve entelektüel bilgiye dayalı olarak alınan entelektüel haz duyumu irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
While the manipulated societies of the modern age keep up with the age as if everything is OK, the individual who communicates with the real artwork will be in search of the highest pleasure she/he seeks as a course of her/his nature. The human mind is trying to make the universe understandable with her/his mind. While this understanding carries her/him to the objective wisdom, it will enable her/him to get pleasure from the life as well. Adorno expresses that the art takes its power from representing the unrepresented things. He also states that this idea provides the emancipation of individual through art depending on aesthetics. These views support the high-level pleasure provided by the artwork. In this research, in relation to intellectual hedonism in the context of the artwork, the aesthetic consciousness of artist, art consumer and intellectual pleasure based on intellectual knowledge are examined.