İlerleyici keratokonusta hızlandırılmış korneal kollajen çapraz bağlama sonuçları
- Tez No: 509053
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASİN ÇINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: İlerleyici keratokonus, korneal kollajen çapraz bağlama, korneal topoğrafi, Accelerated corneal collagen cross linking, corneal topography, progressive keratoconus
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Kliniğimizde ilerleyici keratokonus ile takip edilen olguların korneal kollajen çapraz bağlama tedavisinin bir yıllık sonuçlarını sunmak. Gereç ve yöntem: Keratokonus nedeni ile takip edilen ve kliniğinde ilerleme saptanan 39 olgunun (16 (%41)'sı erkek ve 23 (%59) 'ü kadın) 40 gözü çalışmaya alındı. Olguların hepsine uygulama öncesi ve sonrası takiplerinde tam oftalmolojik muayene yapıldı. Korneal topoğrafi çekimi yapılıp veriler kaydedildi. Bulgular: Ortalama yaş 19±5,1 (11-31) idi. Ortalama takip süresi 12 ay idi. Olguların postoperatif 12. ay ile preoperatif ortalama K1, K2 ve Kmax değerleri kıyaslandığında istatiksel iyileşme olduğu izlendi. Uygulama sonrası olguların hiçbirinde komplikasyon görülmedi. Sonuç: Keratokonus tedavisinde hızlandırılmış korneal kollajen çapraz bağlamanın bir yıllık sonuçları prosedürün keratokonus ilerlemesini durdurmada etkili ve güvenilir bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: Aim of the study: To evaluate one year results of corneal collagen cross linking in progressive keratoconus. Material and methods: 39 patients' (16 (%41) male and 23 (%59) female) 40 eyes diagnosed with progressive keratoconus were enrolled into the study. All cases were underwent complete ophthalmological examination including the uncorrected and corrected visual acuity, intraocular pressure measurements, biomicroscopic examination, dilated fundus examination and corneal topographic parameters were all recorded for each cases. Results: The mean age of the cases was 19±5,1 years.(range 11-31 years) Avarage follow-up was 12 months. We compared postoperative 12th month K1, K2 and Kmax measurements to preoperative values and they were all statistically significantly better. We did not observe any complications after the surgery in any cases. Conclusion: In this study we observed accelerated corneal collagen cross linking was effective and safe in progressive keratoconus for the one year follow-up.