Otizm spektrum bozukluğu tanısı alan çocuklarda beslenme davranışı, ebeveyn besleme tarzı ve antropometrik ölçümler
Anthropometric measurements, children feeding behaviour and parent feeding style in childrens diagnosed with autism spectrum disorders
- Tez No: 509054
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Otizm, beslenme, besleme, obezite, Autism, feeding, nutrition, obesity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuk psikiyatri polikliniğine başvuran OSB'li hastaların gelişimsel beslenme özelliklerinin, GİS semptomlarının, yeme davranışlarının, ebeveynlerinin besleme tarzının ve bazı antropometrik ölçümlerinin sağlıklı grupla karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmaya Ocak 2015 ile Ocak 2016 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatri polikliniğine başvuran klinik psikiyatrik muayene ve değerlendirmeler sonucunda DSM-5 tanı ölçütlerine göre OSB tanısı almış 3-12 yaş arasında 104 hasta alınmıştır. Araştırma grubu ile yaş ve cinsiyet bakımından eşleştirilmiş 100 sağlıklı ve gönüllü çocuktan kontrol grubu oluşturulmuştur. Çocukların araştırmacı tarafından boy ve kilo ölçümleri yapılmış, araştırma grubuna Çocukluk Otizmini derecelendirme ölçeği (ÇODÖ) uygulanmış diğer tüm çocukların primer bakım veren ebeveynine Sorun Davranış Kontrol Listesi (SDKL), Çocuklarda Beslenme Davranışı Anketi (ÇBDA), Ebeveyn Besleme Tarzı Anketi (EBTA), Gelişim Değerlendirme Formu (GDF) ve Sosyodemografik Veri Formu (SDVF) uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma grubunda yer alan 104 çocuktan 84'ü erkek (%80.8), 20'si kız (%19.2), kontrol grubunda yer alan 100 çocuktan 71'i erkek (%71), 29'u (%29) kız cinsiyette idi. Araştırma grubunun yaş ortalaması 5.8±2.29, kontrol grubunun yaş ortalaması 6.2±2.61 olarak bulundu. Araştırma grubundaki çocukların bebekliklerinde daha fazla seçen, zor beslenen ve ek gıdaya geçerken daha fazla güçlük yaşayan bebekler olduğu saptanmıştır. Araştırma grubundaki çocuklarda bebekliklerinde kabızlık, ishal, kusma, karın ağrısı, şu anda devam eden kabızlık ve kusma şikâyetlerinin kontrol grubuna göre belirgin yüksek olduğu bulunmuştur. Araştırma grubundaki çocukların kontrol grubuna oranla daha kısıtlı çeşitte diyetle beslendiği saptanmıştır. Araştırma grubundaki çocukların BMI-Z skoru anlamlı oranda yüksek, Boy-Z skoru anlamlı oranda düşük bulunmuştur. Araştırma grubundaki çocukların beslenmelerinde gıda heveslisi, emosyonel aşırı yeme, gıdadan keyif alma, içme tutkusu, emosyonel az yeme ve yemek seçiciliği davranışlarını daha fazla gösterdiği saptanmıştır. Araştırma grubundaki çocukların ebeveynlerinin emosyonel besleme, yardımcı besleme ve toleranslı kontrollü besleme tarzını daha fazla gösterdikleri saptanmıştır. Tartışma: Otizm Spektrum Bozukluklarının çekirdek belirtilerinden biri de sosyal etkileşimde bozulmadır. Bu sosyal etkileşimde bozulma ve OSB'nin diğer özellikleri beslenme davranışı ve besleme tarzı üzerinde etkili olabilir. Bu durum obezite ve boy kısalığı gibi sorunlara yol açabilir. OSB'ye eşlik eden bu beslenme bozukluklarının tanınması ve tedavisi; eşlik edebilecek diğer fiziksel ve ruhsal sorunları önleyerek bu hastaların ve ailelerinin yaşam kalitesini arttırabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to compare the developmental nutritional characteristics, gastrointestinal symptoms, eating behaviors, their parents feeding style and some anthropometric measurements of ASD children admitted to the child psychiatry outpatient clinic to healty groups. Method: 104 patients between 3-12 years applied Inonu University School of Medicine, Turgut Ozal Medical Center Child and Adolescent Psychiatry clinic between January 2015 to January 2016 and diagnosed with ASD according to the DSM-5 diagnostic criteria as a result of psychiatric examinations and evaluations were included in this study. Research group of 100 children from matched by age and gender with the a control group of healthy volunteers was formed. Children made height and weight measurements by the researchers, Childhood Autism Rating Scale research group ratings , applied to all the other children of the research group and Aberran Behavior Checklist , in children Feeding Behavior Questionnaire, Parental Feeding Style Questionnaire, the Development Assessment Form and Sociodemographic Data Form were applied to the primary parental caregivers. Results: In the research group of 104 children 84 patients were male (80.8%) and 20 female (19.2%) and in the control group from the 100 children 71 male (71%) and 29 (29%) female gender were exist. The average age of the study group was 5.8 ± 2.29, the average age of the control group was 6.2 ± 2.61. In the infancy of the children in the study group It was detected that they choose much more, had more dificulty of feeding and passing additonal foods comparing to control group. In children in the study group constipation, diarrhea, vomiting, abdominal pain in infancy and currently ongoing constipation and vomiting were found to be significantly higher than the control group. The children in the study group compared to the control groups were fed a diet in a more limited range. In the children in the study group BMI-Z scores were significantly higher, Height-Z scores were significantly lower. The food enthusiastism, emotional over-eating, enjoyment of food, drink passion, emotional less eating and the food selectivity behavior were found significantly more in the children In the research group than control group. The parents of children in the study group were showing much more the style of emotional feeding, auxiliary feeding and controlled and toleranted feeding style comparing to control group. Conclusion: One of the core symptoms of autism spectrum disorder is the deterioration of social interaction. The deterioration of social interaction and other features of ASD may be effective on feeding behavior and feeding style. This may cause problems such as obesity and short stature. Diagnosing and treatment of eating disorders that accompany ASD can prevent the patients from physical and mental problems that may accompany ASD and can improve the quality of life of patients and their families.