Hormonoterapi alan meme kanserli hastalarda PAM50 intrinsik tiplendirme genetik testinin prognostik önemi
Prognostic importance of PAM50 intrinsic typing genetic test in breast cancer patients receiving hormone therapy
  1. Tez No: 509091
  2. Yazar: ÜSKÜDAR BERKAY ÇARALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, hormonoterapi, PAM50, Östrojen Reseptörü, Progesteron Reseptörü, Breast cancer, hormone therapy, PAM50, Estrogen Receptor, Progesterone Receptor
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Ameliyat sonrasında hormonoterapi alan meme kanserli hastalarda prognozu belirleyebilmek için PAM50 genetik testi ile hastaların gen ekspresyon değerleri araştırıldı. Ocak 2001-Haziran 2015 tarihleri arasında meme kanseri nedeni ile ameliyat edilmiş ve yalnızca hormon tedavisi görmüş 72 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Olguların dosya bilgileri araştırıldı ve 50 gene ait gen ekspresyon değerleri elde edilerek hasta bilgileri ile karşılaştırıldı. Gen ekspresyon değerleri PAM50 için Prosigna® firması tarafından geliştirilmiş bilgisayar programı ile karşılaştırıldı. Gen ekspresyonlarının arttığı ve azaldığı durumlara göre güncel literatür tarandı. 50 yaş altında hastalarda PGR geninin daha fazla eksprese olduğu; lenf nodu metastazı olmayan hastalarda ESR gen ekspresyonun arttığı; lenfovasküler invazyon olmayan hastalarda MELK ve FOXA1 gen ekspresyonlarında artış ve CDH3 gen ekspresyonunda ise azalma olduğu; metastaz izlenen hastalarda MYBL2, EXO1, UBE2C ve TYMS gen ekspresyonlarının arttığı; Her2-neu pozitif hastalarda ERBB2 gen ekspresyonun ve hayatını kaybeden hastalarda ise CEP55 ve FGFR4 gen ekspresyonlarında artış olduğu görülmüştür. Literatür ile karşılaştırmamızda benzer sonuçlar gördük. Çalışmış olduğumuz popülasyon az olmasına rağmen PAM50 genetik testinin prognozu belirlemede etkili olduğu ve Türk Toplumu için de güvenli kullanılabileceği görülmüştür. Bu sonuçları doğrulamak için daha büyük ölçekli, çok merkezli çalışmalara ihtiyaç duyulacaktır. Yazar adı: Dr. Üsküdar Berkay ÇARALAN Danışman adı: Prof.Dr. Yavuz KURT
Özet (Çeviri)
Gene expression levels of patients with PAM50 genetic testing were investigated in order to determine the prognosis in patients with breast cancer who received post-operative hormone therapy. Between January 2001 and June 2015, 72 cases of breast cancer patients whom operated and received alone hormone therapy were included in this study. The information of the cases were investigated and gene expression values of 50 genes were obtained and compared with the patient's information. Gene expression values were measured by the software developed by the Prosigna® company for PAM50. Current literature has been researched according to increasing and decreasing gene expressions. The PGR genome is overexpressed in patients under the age of 50; Increased ESR gene expression is related to the patients without lymph node metastasis; MELK and FOXA1 gene expressions were increased and CDH3 gene expression was decreased in patients without lymphovascular invasion; Increased MYBL2, EXO1, UBE2C and TYMS gene expressions were obtained the patients with metastasis; ERBB2 gene expression level in Her2-neu positive patients and CEP55 and FGFR4 gene expression levels in patients with loss of life were more-expressed. Similar results were detected in comparison with the literature. Despite the low population that we have studied, the genetic testing of PAM50 is effective in determining the prognosis and can be used safely for Turkish society. Larger scale, multicenter studies would be needed to confirm these results. Author: Dr.Üsküdar Berkay ÇARALAN Counseller: Prof.Dr. Yavuz KURT