Metin Toker ve akis ekseninde Türk siyasi hayatına bakışı
Metin Toker and his view on Turkish political life on axis of akis
- Tez No: 509302
- Danışmanlar: PROF. DR. FERUDUN ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Journalist, senator, AKİS, notepad
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
1924 yılı, İstanbul doğumlu olan Metin Toker; Galatasaray Lisesi'nde başarılı bir öğrencilik döneminin ardından, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Fransız Filolojisi eğitimi almıştır. Döneminin önemli gazetelerinden biri olan Cumhuriyet'te gazetecilik mesleğine adım atan Toker, daha sonra Paris'te Siyasal Bilgiler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler bölümünü de okuyarak yüksek tahsilini tamamlamıştır. Bu dönemde, kendini çok iyi bir şekilde yetiştiren Toker, bir yandan okurken bir yandan da Zafer ve Yeni İstanbul gazetelerinde muhabirlik yaparak mesleğini sürdürmüştür. 1953 yılında Türkiye'ye dönen Metin Toker, 1954 yılında AKİS dergisini çıkarmaya başlamıştır. 1955 yılında İsmet İnönü'nün kızı Özden İnönü ile evlenerek“Milli Damat”lakabıyla ünlenen Toker, 14 yıl boyunca haftalık olarak çıkardığı AKİS dergisinde dönemin siyaseti üzerine eleştirel yazılar kaleme alarak, Türk siyasi hayatı üzerine etki eden değerlendirmelerde bulunmuştur. Metin Toker bu dönemde iktidara muhalif yazılarından dolayı 2 kez hapishaneye girmiştir. 1968 yılında AKİS'i kapattıktan sonra, önce Hürriyet ve ardından Milliyet gazetelerinde“Not Defterinden”adlı köşesini yazmaya devam eden Toker, 59 yıl gazetecilik mesleğini büyük bir şevkle sürdürmüş ve ardından gelen gazeteciler için çok önemli bir örnek ve saygı duyulan büyük bir usta olmuştur. Siyaset ve diplomasi alanında başarılı bir aydın olan Metin Toker, 1977–1980 yılları arasında Kontenjan Senatörü olarak parlamentoda görev yapmıştır. 1980 darbesinden sonra Avrupa Konseyi Siyasi Komisyonunda üyelik yapmıştır. Çok sayıda kıymetli eseri bulunan Metin Toker, anılarını yazmaya başladığı günlerde yoğun bakıma alınmış ve hayatını anlattığı eserini bitirmeye ömrü yetmemiştir. 18 Temmuz 2002 tarihinde akciğer yetmezliğinden vefat etmiştir. Basın şeref kartı sahibi olan Metin Toker, 3 çocuk babasıdır.
Özet (Çeviri)
Born in Istanbul in 1924, Metin Toker studied French Philology at Istanbul University Faculty of Letters after a successful studentship at Galatasaray High School. Toker stepped into the journalism profession in Cumhuriyet (the Republic), one of the most important newspapers of the period, and then completed his higher education by studying the International Relations Department at the Institute of Political Information in Paris. During this period, Toker has himself developed very well and has continued his career as a journalist in Zafer and Yeni İstanbul newspapers while studying. Having returned to Turkey in 1953, Metin Toker began publishing the AKİS magazine in 1954. Toker, who married İsmet İnönü's daughter Özden İnönü in 1955 and became famous with the nickname of“National Groom”, has been criticizing the politics of the period in weekly published AKIS magazine for 14 years and carried out evaluations affecting Turkish political life. Metin Toker entered prison twice due to his dissident opposition writings. After closing AKİS in 1968, Toker continued to write the opinion column named“From the Notepad”of Hürriyet and Milliyet newspapers with his 59-year great enthusiasm in the journalism profession and became a very important example and respected master of journalism. Metin Toker, a successful intellectual in the field of politics and diplomacy, served in the parliament from 1977 to 1980 as Senator of Contingency. After the 1980 coup, he became a member of the Political Commission of the Council of Europe. Having a large number of precious works, Metin Toker was taken into intensive care during the days when he began to write the memoirs and he could not live long enough to finish his story. He died of lung failure on July 18, 2002. Holding the press honor card, Metin Toker is the father of three children.