Devletin köken teorileri açısından devleti doğuran etmenler
The factors that form the state in terms of state origin theories
- Tez No: 509383
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Devlet, Devletin Ortaya Çıkışı, Devletin Köken Teorileri, İlkel Toplumlar, State, Formation of the State, State Origin Theories, Primitive Societies
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
İlkel toplumlar ve devletin doğuşu, devletin köken teorileri ve devletin doğuşundaki etmenler özellikle ülkemizde çalışılmamış bir alan olarak kendisini göstermektedir. İlkel toplumların belli aşamalar kaydederek siyasallaşmaları ve devleti oluşturmaları hakkındaki kaynaklar sınırlıdır. Ancak bu süreci teorileştirerek anlatan düşünürlerin fikirlerini bulmak, kaynakların bugün doğrudan elimizde olması sayesinde daha ulaşılabilirdir. Ancak teorileri ortaya koyanlar gerek zamanları gerekse coğrafyalarının farklı olması nedeniyle ortak bir paydada buluşamamışlardır. Hatta kimi zaman aynı teorinin düşünürleri arasında ayrışmalar meydana gelmiştir. Devletleşmedeki etmenler ele alınırken toplumların yaşama biçimlerine göre etmenlerin nasıl değişiklik gösterebildiği konusu izah edilmiştir. Tezin temel savı, devletin ortaya çıkışında kuvvet ve mücadele ile ekonomik etmenlerin etkili olduğudur; kuvvet ve mücadele teorisi ile ekonomik teorinin devletin ortaya çıkışını açıklama noktasında gerçeğe yaklaştığıdır. Çalışmanın amacı, ilkel toplumun siyasallaşması ve devlet aygıtının doğuşunu teori ve etmenler ışığında inceleyecek araştırmalara kaynaklık etmek ve aynı zamanda konuya akademik bakış açısı kazandırmaktır. Bu bağlamda ilkel toplumlar, ilkel toplumun özellikleri, siyasallaşma süreçleri, devletin ortaya çıkışı ele alınmış ve teorilerle konu açıklanmaya çalışılmıştır. İleri sürülen savın doğruluğunu tartışmak için Sümer, Mısır, İnka uygarlıklarıyla beraber Solomon Adaları, Trobriand Adaları ve Bunyoro Topluluğu incelenmiş ve konu ile ilgili kaynak taraması yapılarak çok sayıda eserden faydalanılmıştır. Böylelikle farklı coğrafyalardan ve farklı kültürlerden toplumlar ele alınarak konunun objektif bir biçimde ele alınması sağlanmıştır. Böylelikle yapılan çalışma sonucunda kuvvet ve mücadele ile ekonomik etmelerinin, ilk devletlerin doğuşunda etkili olduğu savunulurken diğer yandan da farklılaşmalar ele alınarak bu farklılaşmalar aydınlatılmaya çalışılmıştır. Bu yönüyle çalışma akademi dünyası için oldukça önemli bir nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The subjects such as the emergence of primitive societies and the state, the state origin theories as well as the factors that form the state are not particularly studied in our country. The resources about the formation of the state since the primitive societies reached certain levels in the politics. However, as the resources are available today, it is more convenient to find the ideas of the philosophers, who describe the process in terms of theories. Although the philosophers couldn't find the consensus about the theories since their period, in which they lived, were different and they lived in very different locations. Sometimes even the philosophers from the same theory have a disagreement on certain topics. While discussing the factors that influenced the state formation, the difference of the factors based on the lifestyles of the societies was also explained. The main argument of the thesis is that the struggle for power, as well as the economic factors, have been very influential on the state formation; the struggle for power theory and the economic theory can explain the truth about the state formation. The purpose of the study is to become a resource for the state formation and the politicization of the primitive societies in light with the theory and the factors and to examine the issue from the academical perspective. In this context, we have examined the primitive societies, the characteristics of the primitive societies, the formation of the state, and the subject was discussed in light with the theories. For discussing the validity of the argument, we have examined the Sumer, Egypt and Inca civilizations, the Solomon Islands, Trobriand Islands and the Bunyoro Community and we have benefited from many works in the literature by conducting a thorough literature review. Hence, we have ensured that the subject was discussed objectively by examining many societies from different locations and different cultures. Thus, while the study argues that the struggle for the power and the economic factors were influential in the formation of the first states, on the other hand, the differences were discussed, and the study strives to clarify the reasons of these differences. In this respect, the study is significant for the literature.