Osmanlı-Bizans kroniklerinde düğün ve ölüm
Wedding and death in Ottoman-Byzantine chronicles
- Tez No: 509398
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAYAPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bizans, Osmanlı, Düğün, Sünnet, Ölüm, XIV. ve XV. yüzyıllar
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
“Osmanlı-Bizans Kroniklerinde Düğün ve Ölüm”konulu tez çalışmasında XIV. ve XV. yüzyıl Osmanlı ve Bizans kaynakları kullanılarak Bizans ve Osmanlı hanedanı mensupları arasında düğün ve ölüm sonrası defin geleneklerinin oluşması incelenmiştir. Bu geleneklerin oluşmasının altında yatan sebepler ele alınmıştır. Müslüman ve Hıristiyan olan bu iki toplumun düğün ve ölüm adetleri gereği insan hayatının en önemli kesitleri olan düğün ve ölüm merasiminin nasıl ve ne şekilde yapıldıklarına ilişkin bilgilere ulaşılmaya çalışılmış farklılıklara vurgu yapılmıştır. Osmanlı ve Bizans düğünleri ile ölüm merasimleri hakkındaki bilgilere ulaşılarak değerlendirmeler yapılmıştır. Ölüm ve düğün olgusunun siyasi ve sosyal yaşantıdaki önemi ve etkileri hem ana kaynaklar hem de telif kaynaklardan yararlanılarak belirlenmiştir. Ölüm ve düğün olgusu üzerinden XIV. ve XV. yüzyıllarda Bizans imparatorluğu ve Osmanlı devletlerinin kendi aralarında olduğu kadar diğer hanedanlar ve devletler ile olan sosyal, kültürel ve diplomatik ilişkiler saptanmaya çalışılmıştır. Düğün olgusu evlilik ve sünnet üzerinden incelenmiştir. Siyasi ve diplomatik ilişkilerde imparatorlukların yahut hanedanların resmi nikahın ve evliliğin göstergesi olan düğün vasıtasıyla akrabalık bağı kurarak hâkimiyetlerini ve varlıklarını devam ettirme, toprak kazanma gibi amaçlar taşıdığı görülmüştür. Osmanlı devletinde dini bir ritüeli olan sünnet düğünleri de siyasetin ve diplomasinin bir aracı olarak kullanılmıştır. Bu sünnet düğünlerine kimlerin davet edileceği, sünnet düğünleri sırasında yeme, içme ve hediyeleşme protokolü ve gelenekleri belirlenmiştir. Osmanlı devleti ve Bizans imparatorluğu içerisinde tahta geçmiş imparatorlar ve ailelerinin evlilikleri kadar ölüm şekilleri ve defin yerleri de incelenmiştir. Ölen hanedan üyelerinin hangi sebeplerden öldükleri, nerede gömüldükleri ve cenaze törenlerinin nasıl gerçekleştirildiği araştırılmıştır. Hanedan mensuplarının düğün ve ölüm merasimleri üzerinden hareketle Bizans imparatorluğu ve Osmanlı devletinde oluşan düğün ve ölüm merasim gelenekleri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In his thesis on“Wedding and Death in Ottoman-Byzantine Chronicles”XIV and XV. century Ottoman and Byzantine sources, the formation of wedding and posthumous burial customs among Byzantine and Ottoman dynasties was investigated. The underlying causes of the formation of these traditions have been addressed. The differences between the two Muslim and Christian societies have been emphasized as to how the weddings and death ceremonies, which are the most important sections of human life, have been tried to be attained. Ottoman and Byzantine weddings and death ceremonies were reached and evaluated. The significance of death and wedding in political and social life has been determined both from the main sources and from the copyright sources. XIV and XV. centuries have attempted to identify social, cultural and diplomatic relations with the Byzantine empire and with other dynasties and states as far as the Ottoman states themselves are concerned. The wedding situation has been examined through marriage and circumcision. Political and diplomatic relations have shown that the empires or dynasties have established kinship ties through weddings, which are the official wedding ceremony and the mark of marriage, to carry on their dominance and possessions and to gain land. Circumcision weddings, which are a religious ritual in the Ottoman state, have also been used as a means of politics and diplomacy. Those who will be invited to these circumcision weddings, the protocols and traditions of eating, drinking and giving during the circumcision weddings have been determined. In the Ottoman state and Byzantine empire, the death patterns and burial places as well as the marriages of the emperors and their families were examined. It was researched how the dying dynasties were killed, where they were buried, and how the funeral ceremonies took place. Through the weddings and death ceremonies of the dynasties, attempts were made to determine the customs of the wedding ceremony and the ceremony in the Byzantine empire and the Ottoman state. KeyWords: Byzantine, Ottoman, Wedding, Sunnah, Death, XIV. and XV. centuries.