Lise öğretmenlerinin personel güçlendirme algıları ile örgütsel güven algıları arasındaki ilişki: Elazığ ili örneği
The high school teachers' perceptions on relationship between of employee empowerment and organizational trust: A case for Elaziğ province
- Tez No: 509397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İMAM BAKIR ARABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapısal Güçlendirme, Psikolojik Güçlendirme, Öğretmen Algıları, Structural reinforcement, Psychological strengthening, Teachers' Perceptions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmada, devlet liselerinde görev yapan öğretmenlerin, personel güçlendirme algıları ile örgütsel güven algıları arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında Elazığ ilindeki devlet liselerinde görev yapan 3080 öğretmen oluşturmaktadır. Randomize küme örnekleme yöntemi ile seçilen 500 öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada mevcut durum olduğu gibi betimlendiğinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Veri çözümlemede non parametric test tekniklerinden Kruskal Wallis-H testi, Mann Whitney U testi, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Laschinger ve ark. (2001) tarafından geliştirilen, Topoyan, Tolay ve Sürgevil (2013) tarafından uyarlanan“Yapısal Güçlendirme ve Psikolojik Güçlendirme Ölçeği ile Hoy, Gage ve Tarter (2003) tarafından geliştirilen ve Yılmaz (2015) tarafından uyarlanan '' Örgütsel Güven Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre yapısal güçlendirme ve psikolojik güçlendirme ile örgütsel güven arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Katılımcıların cinsiyetlerinin yapısal güçlendirmenin bilgi ve kaynak boyutlarına ilişkin algıları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Katılımcıların hizmet süresi değişkeni açısından yapısal güçlendirmenin biçimsel güçlendirme ve biçimsel olmayan güçlendirme boyutları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Katılımcıların, yapısal güçlendirme konusundaki algı düzeyleri ile okul türü değişkeni arasında biçimsel güçlendirme, biçimsel olmayan güçlendirme ve genel güçlendirme alt boyutları arasında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Katılımcıların branş değişkeni açısından yapısal güçlendirme konusundaki algıları bilgi boyutu itibarı ile anlamlı bulunmuştur. Katılımcıların öğrenim durumu değişkeni açısından yapısal güçlendirme konusundaki algı düzeylerinde fırsat, biçimsel güçlendirme ve genel güçlendirme alt boyutlarında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların cinsiyet değişkeni açısından psikolojik güçlendirme konusundaki algı düzeyleri ile yeterlilik ve etki alt boyutları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların örgütsel güven algılarının cinsiyet, hizmet süresi, okul türü ve öğrenim durumu değişkenleri açısından anlamlı farklılık göstermezken, branş değişkeni açısından örgütsel güven konusundaki algı düzeylerinin meslektaşlara güven boyutu açısından anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine The Perceptions of the High School Teachers on Relationship Between of Employee Empowerment and Organizational Trust. 3080 teachers working in the state high schools in Elazığ province in 2017-2018 academic year constituted the target population of this study. 500 teachers who were selected randomly with cluster sampling method formed the sample of the study. As the current situation is described in the survey, the relational screening model is used. Kruskal Wallis-H test, Mann Whitney U test, Correlation and regression analyzes were used in the data analysis. In the survey, As data collection methods,“The Structural Reinforcement and Psychological Strength Scale”, developed by Laschinger et al. (2001), adapted by Topoyan, Tolay and Sürgevil (2013) and“the Organizational Confidence Scale”, developed by Hoy, Gage and Tarter (2003) and adapted by Yılmaz (2015) were used. According to the results of the survey, there is a positive relationship between structural reinforcement and psychological strength and organizational trust. Significant differences were found between the perceptions of the structural strength of the participants' genders regarding information and resource dimensions. Again, there was a significant difference between formal reinforcing and non-formal reinforcing dimensions of structural strengthing in terms of service changes in durations of participants. It was seen that there was a meaningful difference between formal reinforcement, unstructured reinforcement and general reinforcement dimensions between perception levels of structural reinforcement of participants and school type factors. Again, the perceptions and information dimension of the structural strengthening in terms of branch factors of the participants were found meaningful with respect to the reputation. Perceptiveness levels of structural reinforcement in terms of learning status factors of participants were found to be significant differences in terms of opportunity, formal strengthening and general strengthening. The difference between the perception levels of psychological strengthening of the participants in terms of gender factor and the qualifications and effect dimensions were found significant. According to the results of the survey, it was determined that the perceptions of organizational trust of the participants did not show a significant difference in terms of gender, duration of service, school type and education status factors, whereas the perception level of organizational trust was found to be significantly different from the participant's perspective.