Demokrat Parti Dönemi'nde Türkçü akımlar
Turkism Currents in the Period of Democratic Party
  1. Tez No: 509452
  2. Yazar: YUNUS EMRE AKBULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM YALANSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçülük, Türk Milliyetçiliği, Demokrat Parti, Turancılık, Turkism, Turkish Nationalism, Democratic Party, Turanism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Türkiye'de, 1945 yılında çok partili hayata geçilerek tek parti yönetimine son verilmiştir. Demokrat Parti'nin 1950 yılında iktidara gelmesi yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. Bu dönemde, her alanda olduğu gibi düşünce alanında da önemli değişimler yaşanmıştır. Bu bağlamda kökleri Osmanlı dönemine dayanan, yakın dönem Türk düşünce tarihinin bir kanadını oluşturan, bazı zamanlarda geri planda durup bazı zamanlarda ise daha belirgin bir hal alan Türkçülük düşüncesinin Demokrat Parti dönemindeki durumu incelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma, Demokrat Parti dönemindeki Türkçü hareketi bir bütün olarak anlamayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde, 1950'li yıllara ulaşan Türkçülük görüşünün bıraktığı miras üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde; Türkçü kuruluşlar, Türkçü kuruluşların faaliyet sahaları ve Türkçü kuruluşların iktidarla olan ilişkileri, her kuruluşa ayrı başlık ayrılarak incelenmektedir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise Demokrat Parti dönemindeki Türkçülerin düşünce yapılarına odaklanılmaktadır. Bu bakımdan Türkçülerin Türkçülük anlayışları, bu anlayışa göre geliştirdikleri düşünceler, bu düşüncelerin hayata geçirilebilirliği ve Türkçülerin Demokrat Parti döneminde gündemi oluşturan konulara bakış biçimleri, Demokrat Parti dönemindeki kaynaklar incelenerek anlaşılmaya ve açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
One party-ruling system was come to an end with the transition of that into a multi-party system in Turkey, in 1945. The coming of the power of Democratic Party in 1950 was the beginning of a new period. In this period, the significant changes took place in the field of thought, as well as all other fields of social life. Within this context, the situation of Turkish thought rooted in the Ottoman era, which constituted one of the wings of the history of Turkish thought's recent period, and which from time to time stood back, but at the same time could be more apparent occasionally, has been tried to investigate. This study aims to understand Turkism movement in the period of Democratic Party, holistically. Within this context, in the first part of the study, the focus is on the heritage of Turkism thought that reaches back to the 1950s. In the second part, Turkism Institutions, their operational fields, and the relations of these institutions to the government are investigated under separate titles for each institution. In the last and third part of the study, the focus is on the members of Turkism movement within the period of Democratic Party. From this perspective, by carrying out a detailed research on the sources of Democratic Party period. Turkists' understandings of Turkism, their thoughts which were developed based on these understandings, the possibility of implementation of these thoughts, and their approach to the current affairs of Democratic Party's period has been tried to understand and to explain.