Demokrat Parti dönemi'nde Kayseri (1950-1960)
Kayseri in the period of the Democrat Party (1950-1960)
  1. Tez No: 800196
  2. Yazar: MURAT AKGÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osman Kavuncu, Demokrat Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Kayseri, Seçim vb, Osman Kavuncu, Democrat Party, Republican People's Party, Kayseri, Election etc
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 525
Özet
Mustafa Kemal'in direktifleri doğrultusunda, ülkemizi muhasır medeniyetler düzeyine çıkarmak üzere; bilimde, teknolojide, sanayide, eğitimde, sağlıkta ve sanatta önemli adımlar atıldı. Nitekim 1923 yılından sonra Kayseri de gelişmeye ve sanayileşmeye başlamış ve Cumhuriyet Dönemi'nde Kayseri'ye birçok eser kazandırılmıştır. Cumhuriyet Dönemi'nde Kayseri, sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik gelişmelere maruz kalmıştır. Cumhuriyet Dönemi'nde Kayseri'de büyük sanayi kuruluşları faaliyete geçirilmiş, eğitim, sağlık ve bayındırlık alanında hizmetler verilmeye başlanmış, imar ve iskân çalışmalarıyla şehir modernleşmeye başlamıştır. Atatürk Dönemi'nden başlayarak; ekonomik, sosyal, kültürel, sağlık, eğitim ve bayındırlık alanlarında verilen hizmetler DP Dönemi'nde de devam etmiştir. 14 Mayıs 1950 Seçimleri ile ülkemiz, çok partili hayata geçişmiştir. 1950-1960 yıllarında demokrasinin bir gereği olarak birçok siyasi parti hem ülkemizde hem de Kayseri'de siyasi faaliyetlerde bulunmuştur. Nitekim 1950-1960 yıllarında Kayseri'de yapılan genel ve yerel seçimlere; Hürriyet Partisi, Cumhuriyetçi Millet Partisi, Türkiye Köylü Partisi, Millet Partisi, Cumhuriyet Halk Parti ve Demokrat Parti katılmıştır.
Özet (Çeviri)
In line with the directives of Mustafa Kemal, in order about to raise our country to the level of contemporary civilizations; Important steps have been taken in science, technology, industry, education, health and art. As a matter of fact, after 1923, Kayseri started to develop and industrialize and many works were brought to Kayseri in the Republican Period. During the Republican Period, Kayseri was exposed to social, cultural, political and economic developments. In the Republican Period, large industrial establishments were put into operation in Kayseri, services in the field of education, health and public works were started, and the city began to become modern thanks to the zoning and settlement works. Starting from the Atatürk Period; The services provided in the fields of economic, social, cultural, health, education and public works continued in the DP Period as well. With the May 14, 1950 Elections, our country has transitioned to a multi-party system. In 1950-1960, as a requirement of democracy, many political parties engaged in political activities both in our country and in Kayseri. As a matter of fact, In 1950-1960, Hürriyet Party, Republican Nation Party, Turkey Peasant Party and Nation Party, Republican People's Party and Democrat Party participated in the general and local elections held in Kayseri.