Pencere sistemlerinde ısıl performansın araştırılması
Determination of the heat performance in windows
- Tez No: 50946
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENGİZ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Windows, Performance, Dimension
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi PENCERE SİSTEMLERİNDE ISIL PERFORMANSIN ARAŞTIRILMASI Faruk ORAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 63 Binalarda kullanılması zorunlu bir ihtiyaç olan pencereler, yapı bölümlerinin doğal olarak aydınlatılması ve havalandırılması, içeriden bir görüş imkanı sağlaması, binayı tabiatın istenmeyen şartlarından koruması gibi görevleri sağladığından dolayı, insan yaşantısında önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde pencere tipleri oldukça değişik biçimlerde yapılmaya başlanmıştır. Ancak en ekonomik ve en uygun pencere tipi henüz kesin olarak belirlenememiştir. Bu nedenle, ısıl açıdan en uygun geometrili pencerenin tesbit edilmesi gerekir. Bu amaçla bu çalışmada; farklı geometrili ve yüzey şekilli pencere camlarının ısıl açıdan, teorik ve deneysel araştırılması yapıldı. Deneysel çalışmada, deney odası sıcaklığı sabit tutularak 6.5 °C dış sıcaklıkta aynı alanlı, farklı geometri ve yüzey şekline sahip pencerelerde, cam iç yüzey sıcaklıkları onbeş ayrı noktadan tesbit edildi. Pencere yüksekliği ile yerel Nusselt ve Grashof sayılarının değişimi grafiklere aktarılarak yorumlandı. Sonuşta, pencere geometrik şeklinin ısı kaybıyla ilişkili olduğu tesbit edildi. ANAHTAR KELİMELER: Pencere, Performans, Boyut
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Masters Thesis DETERMINATION OF THE HEAT PERFORMANCE IN WINDOWS SYSTEMS Faruk ORAL Fırat University Graduate Scholl of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering 1996, Page: 63 Windows required in buildings are very important in human life due to lighting and air conditioning of buildings, viewing from inside and protection of buildings from natural damages. Nowadays, types of windows used in buildings are produced in different styles. However, most suitable and more economical windows types could have not yet been established. Therefore, window types having most suitable geometrical shape should be determined in order to minimize heat loses. In this study, heat transfer in window glasses having differend geometrical shapes and surfaces are examined by experimentaly and theoreticaly. Experiments were conducted in a room at constant temperature. Outside temperature was assumed to be 6.5 °C at all experiments. Windows having different geometrical shapes and surface types, but having same surface are as were used. The temperatures at the internal surface of glasses were measured at fifteen different places. Veriation between length of glasses and local Nusselt and Grashof numbers were obtained and plotted in graphs. Results showed that heat loses were in relation with glass geometry.