İbn Bâcce felsefesinde bireysel ve toplumsal saadetin ön koşulu olarak akli gelişim
Mental development in the philosophy of Ibn Bājjah as a prerequisite of individual and social happiness
- Tez No: 509490
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Mütevahhid, müstefad akıl, Faal Akıl, ittisâl, saadet, ulûhiyet, The solitary man, the acquired intelligence, the Active Intelligence, the conjunction, felicity, divinity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İslam Dünyası'nın doğusu ile batısı arasında köprü vazifesi gören düşünürlerinden İbn Bâcce'nin akli gelişimi esas alan saadet felsefesi, Platon ve Fârâbi kanalıyla gelen sosyal ve siyasal düzen idesinin bireysel temeli üzerinden incelenmiştir. İbn Bâcce, bireysel yetkinliği, insanın akli gelişim safhalarını tamamlayıp çokluktan birliğe, kendine yeterlik seviyesine yani kısaca hakikate ulaşmasına bağlamakta ve toplumsal saadetin de ancak bu yetkinliğe ulaşmış insanlar eliyle kurulabileceğini iddia etmektedir. Erdemli devlet teorisine katkısı, insani gelişimi esas alan teorisi ile olan filozof, bireyden topluma erdem ve saadetin sebebi olarak akletmeyi görür. İbn Bâcce felsefesinde bireysel ve akli yetkinliğin fizik ve metafizik bağlantılarının mahiyetini ve hem bireysel hem de toplumsal açıdan karşılığını“ittisâl”nazariyesi bağlamında ele alacağımız bu çalışmamızda filozofun sunduğu çözüm önerisinin imkânı tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study shall examine Ibn Bājjah's philosophy of felicity that relies on rational growth, who is one of the pre-eminent Muslim philosophers to have acted as a bridge between the eastern and western parts of the Islamic world, with s special focus on the personal basis of the idea of the social and political order coming from Plato and Fārābī. Ibn Bājjah relates individual perfection to the attainment of unity by departing from multiplicity, that of self-sufficiency and truth, maintaining that such felicity can only be established by those who already attained to this perfection. His contribution to the theory of the State of Virtue is through his own theory that rests on human development and he considers the act of reasoning to be the underlying cause of individual and social felicity. This study shall also examine the nature of the physical and metaphysical interrelations of the individual and rational perfection as well as its individual and social ramifications by focusing on the basis of the theory of“conjunction (ittisāl)”and shall discuss the solution offered by Ibn Bājjah.