İbn Bâcce'nin siyaset felsefesi
Ibn Bajja's political philosophy
  1. Tez No: 579344
  2. Yazar: EMİNE ŞALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL SÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Bâcce, Siyaset Felsefesi, Nevâbit, Tedbîrü'l-Mütevahhid, Mutluluk, Siyaset-Din İlişkisi, Ibn Bajja, Political Philosophy, Nawābit, Tadbîr al-Mutawahhid, Happness, Politics-Religion Relation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Endülüs, İslâm kültür ve medeniyetini Batı'da temsil eden en önemli merkezlerden birisidir. Bu kültür ve medeniyetin içerisinde yetişen İbn Bâcce (ö. 1138) de Endülüs'ün ilk yetkin filozofu olma unvanını haketmiştir. İbn Bâcce özellikle siyaset felsefesi alanında ortaya koyduğu özgün görüşleriyle tanınmaktadır. Onu kendisinden önceki düşünürlerden ayıran ve siyaset felsefesinde özgün kılan husus ise, erdemsiz toplumun erdemli hale gelmesini sağlayacak farklı bir bilgi ve toplum projesi ortaya koymasıdır. Ayrıca onun tesis etmeye çalıştığı bu proje akıl ve ahlâk temellidir. İbn Bâcce erdemli devlet ütopyasına sahip olmasının yanında erdemsiz toplumda yaşamak zorunda kalan erdemli bireyin yani nevâbitin kendi kendini yönetimiyle de yakından ilgilenmiştir. İbn Bâcce'nin nevâbiti, bir taraftan kendisini toplumdaki bozulmalardan korurken diğer yandan da erdemsiz toplumun erdemli toplum olma ümidinin nüvelerini oluşturmaktadır. İbn Bâcce siyaset felsefesinin temel problematiği olan siyaset-mutluluk ve siyaset-din ilişkisi hakkında da önemli tespitlerde bulunmuştur. O, görüşleriyle başta İbn Tufeyl (ö.1185), İbn Rüşd (ö.1198) ve İbn Meymûn (ö. 1204) olmak üzere kendisinden sonraki birçok filozofu da derinden etkilemiştir. Biz bu çalışmayla İbn Bâcce'nin siyaset ilminde göz ardı edilen konumunu belirlemeyi ve kendisinin siyaset felsefesi alanında ortaya koymuş olduğu orijinal görüşleri incelemeyi amaçlamaktayız.
Özet (Çeviri)
Andalusian is one of the most important centers of Islamic culture and civilization in the West. Ibn Bajja raised in this culture and civilization and deserved the title of being first competent philosopher of Andalusia. Ibn Bajja especially is known with his original views about political philosophy. The factor that separates him from previous and makes him original thinkers in political philosophy is setting out a different information and community project that will allow society to become virtuous. Also, this project which he tried to set out is based on reason and morality. Ibn Bajja besides having virtuous utopia state involved closely with self-management of virtues people or nawābit who are forsed to live unvirtues state. Ibn Bajja's nawâbit on the one hand, protecting himself from corruptions in the society on the other hand, it represents hope of unvirtue community to be virtue. Also, he made important point about relationship between politics-happiness and politics-religion which are basic problematic of political philosophy. He had a profound impact on many philosophers including Ibn Tufayl (d. 1185), Ibn Rushd (d. 1198) and Ibn Maymun (d. 1204). In this work we aim to determine the position of Ibn Bajja that is overlooked in political science. And we aim to examine his original opinions about the political philosophy.