Tekstil sektöründe temiz üretim tebliği uygulamaları
Clean production communique applications in textile sector
  1. Tez No: 509493
  2. Yazar: ÇAĞLA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA FÜSUN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Temiz Üretim, Entegre Kirlilik Önleme, Tekstil Endüstrisi, Ozon Teknolojisi, Lazer Teknoloji 2018, 77 sayfa, Clean Production, Integrated Pollution Prevention, Textile Industry, Ozone Tecnology, Laser Technology 2018, 77 pages
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
14.12.2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 10.03.2015 tarihinde revize edilen Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Tebliği kapsamında; Denim Kumaştan Dış Giyim imalatı yapan Tekstil firmasındaki yürütülen faaliyetlerin çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, çevreyle uyumlu yönetiminin sağlanması için üretim sırasında suya, havaya ve toprağa verilecek her türlü emisyon, deşarj ve atıkların kontrolü ile hammadde ve enerjinin etkin kullanımına ve temiz üretim teknolojilerinin kullanımına ilişkin inceleme yapılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda sistemdeki tüm prosesler incelenmiş ve bu tebliğ kapsamında yer alan MET(Mevcut En İyi Teknolojiler)'ler ile yapılabilecekler tespit edilerek tavsiyelerde bulunulmuştur. Tekstil işletmesinde ürünün ağartılması için alternatifler araştırılarak, ozon ve lazer teknolojisinin kullanımıyla su ve kimyasal kullanımından ciddi tasarruf sağlanabileceği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this context, all the processes in the system have been examined and ones that can be done with MET (Best Available Tecnologies) within the scope of this communiquѐ have been determined and recommendations have been done. By investigating alternatives for bleaching products in textile enterprise,it was determined to achieve serious savings in water and chemical usage by using ozone and laser tecnology