Bireysel kariyer planlaması ve kişilik özellikleri arasındaki ilişki: Turizm çalışanları örneği
Relationship between individual career planning and personal properties: Example of tourism employees
- Tez No: 509494
- Danışmanlar: PROF. DR. UMUT AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Kariyer Planlaması, Otel Çalışanları, Personality, Career Planning, Hotel Employees
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Turizm sektörü, emek yoğun, makinalaşmanın düşük olduğu ve otomosyon imkanlarının kısıtlı olduğu bir sektördür. Makro açıdan bakınca ülkede turizm sisteminin başarısı, doğal ve kültürel arz kaynakları yanında insan unsurun niteliğine bağlıdır. Mikro açıdan bakınca ise, bu sektörde yer alan işletmelerin başarısının daha çok insan kaynağına bağlı olduğu görülmektedir. Son yıllarda, turizm işletmeleri arasındaki rekabetin artması sonucu, nitelikli insan kaynağına olan gereksinim daha artmaya başlamıştır. Ancak, nitelikli insan kaynağını işletmeye çekebilmek, işletmede tutabilmek ve işletmeye olan katkısını artırabilmek için insan kaynakları departmanına önemli görevler düşmektedir. Bu görevler arasında, bireylerin kariyer planlamasına destek sağlamak ön sıralarda gelmektedir. Çünkü, nitelikli ve geleceğe yön verebilecek özelliklere sahip insan kaynağını işletmede tutabilmek için kariyer planlaması bir gerekliliktir. Doğru ve nitelikli çalışan için kariyer planlaması yaparken göz önüne alınması gereken hususların başında onun kişilik özelliği gelmektedir. Hizmet işine uygun kişilik özelliğine sahip olmayan çalışanların işletmeye katkı sağlaması, yeteneklerini geliştirmesi, sektörde kalıcı olması mümkün değildir. Bu tez çalışmasında, turizm çalışanlarının kişilik özellikleri ve bireysel kariyer planlama eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. 270 otel çalışanından anket tekniği ile veri toplanmış ve kişilik özelliklerinin (dışa dönüklük ve nevrotiklik) kariyer planlama üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmanın sonunda, dışa dönük kişilik tipi ile kariyer planlama arasında pozitif ve anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Buna karşın, nevrotik kişilik tipi ile kariyer planlama arasında ise negatif ve anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The tourism sector is a sector where labor is dense, mechanization is low, and automation possibilities are limited. From a macro perspective, the success of the country's tourism system depends on the natural and cultural sources of supply and on the qualities of the human element. From a micro perspective, it seems that the success of businesses in this sector is more dependent on human resources. In recent years, as competition among tourism businesses has increased, the need for qualified human resources has increased. However, the human resources department has an important role in the human resources department in attracting qualified personnel, ensuring continuity and increasing its contributions to operations. Among these tasks are among the firsts to provide support for individual career planning. Because career planning is a must to ensure the continuity of qualified and future human resources. One of the things to consider when planning a career for a right and qualified employee is his personality trait. Personality traits It is not possible for people who are not suitable for the service sector to improve themselves, contribute to the organization, and be permanent in the sector. In this thesis study, it is aimed to examine the relationship between personality traits of tourism workers and individual career planning tendencies. The data were collected from 270 hotel employees by survey technique and the effect of personality traits (extrovert and neurotic) on career planning was examined. At the end of the study, it was determined that there was a positive and significant relationship between external personality type and career planning. On the other hand, it was concluded that there was a negative and significant relationship between neurotic personality type and career planning.