Karşılaştırmalı su politikaları analizi: Ortaklık kavramı etrafında bir değerlendirme
Comparative analysis of water politics: A treatise on the concept of the common
  1. Tez No: 509516
  2. Yazar: REŞİDE ADAL DÜNDAR
  3. Danışmanlar: PROF. ÖMER AYKUT ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaklık, kamu hizmeti, neoliberal su politikaları, su hizmetleri yönetimi, küresel su aktörleri, Common, public service, neoliberal water politics, water services management, global actors of water politics
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 471
Özet
ÖZET Tezin sorunsalı ortaklık olarak suyu genel faydaya kamu hizmeti dolayımıyla açmanın su politikalarında erozyona uğrayan eşitlikçi momenti geri kazandırıp kazandıramayacağını sorusudur. Bu bağlamda tezin teorik alt yapısı Antonio Negri ve Michael Hardt'ın ortaklık kavramına dayanmaktadır. Su konusu ise hem ortaklığın kendisi hem de ortaklık politikalarının farklı analiz seviyelerinde test edildiği bir ölçek olarak düşünülmüştür. İlk bölümde, su kaynakları ve su hizmetlerinin nasıl bir ortaklık üretimi olarak değerlendirilebileceği tartışılmış ve ortaklığın kamu hizmetiyle bağı kurulmuştur. İkinci bölümde suyun siyasi, kültürel ve iktisadi değerine bakılmıştır. Üçüncü bölümde su kaynakları ve hizmetlerine dair temel siyasal yaklaşımlar ve mevcut su politikası paradigmaları incelenmiştir. Dördüncü bölümde küresel ve ulusaltı aktörlerin ve şirketlerin su politikaları tespit edilmeye çalışılmıştır. Beşinci bölümde küresel aktörlerlerle etkileşim içinde olan ve su gündemini belirleyen Büyük Britanya, ABD, Fransa ve Almanya gibi kendilerine özgü su politika modelleri oluşturmuş ülkelerin yine tarihsel dinamikleri içinde geliştirdikleri su politikaları Türkiye örneğiyle birlikte incelenmiştir. Bunlardan elde edilen veriler doğrultusunda ortaklık ile kamu hizmetinin birbirine en çok yaklaştığı durumlarda suya erişimdeki eşitsizliklerin de en aza indiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The main problematic of the thesis is whether openning water to public interest as common could regain equality moment of water politics that suffer from erosion or not. In this context, the theoretical basis of the thesis depends on the“common”concept of Antonio Negri and Michael Hardt. Water matter is both considered as common and the scale that politics of common have been tested in various analysis levels. In the first chapter water resources and water services have been conceptualized as the production of common and, common and public service bond has been established. In the second chapter political, cultural and economic value of water have been analyzed. In the third chapter dominant water management paradigms and main political approaches to water resources and services were studied. In the fourth chapter water politics of global and subnational actors and water firms have been examined. In the fifth chapter, Great Britain, USA, France and Germany as water role model countries that determine water agenda in an interaction with global other water actors have been analyzed together with Turkey. In the light of these parameters, it was concluded that in the case situations of common and public services approximations, inequalities to reach water services minimize.