Göç, kültür, kimlik üzerine sosyolojik bir analiz: Sakarya ili küpçüler ve güneşler örneği
Sociological analysis of migration, culture and identity: The case of neighborhood of küpçüler and güneşler in Sakarya city
  1. Tez No: 509542
  2. Yazar: NAZİM IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT GÜLLÜPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Kültür, Kimlik, Sosyal Dışlanma, Mekânsal Ayrışma, Migration, Culture, Identity, Social Exclusion, Spatial Segregation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın amacı; Doğu illerinden Sakarya ili Küpçüler ve Güneşler mahallelerine gerçekleşen göçün sebep ve sonuçlarına ve göç sonrası göçmenlerin deneyimledikleri toplumsal etkilerinin neler olduğuna ilişkin sorulara cevap aramaktır. Çalışmada, göçmenlerin göç sonrası yerleştikleri bu yerlerde mekânsal ve toplumsal ayrışma yaşayıp yaşamadıkları ve yerleştikleri bölgelerde nasıl bir kültürel ve sosyal dönüşüm geçirdikleri analiz edilmiştir. Karşılaştıkları sosyal ve ekonomik sorunlar karşısında göçmenlerin tepkileri ve sorunlara yaklaşım biçimleri de bu çalışmanın temel konularından birini teşkil etmektedir. Metodolojik olarak, Doğu illerinden kaynaklanan iç göçün yoğunlaştığı Sakarya ili Güneşler ve Küpçüler mahallelerindeki göçmenlerle 20 kişi ile yüz yüze derinlemesine görüşme ve 152 kişi ile anketler kullanılarak alan taramasına ilişkin bilgi ve bulgular toplanmıştır. Alan taramasında öncellikle göçmenlere meslekleri, yaşları, nereden göç ettikleri, cinsiyetleri, göçmenlerin göç etme nedenleri, göç etme aşamasında nasıl ve kimlerle karar verdikleri ve göç ettikten sonra yerleştikleri yerin kültürel ve sosyal yapısı da göz önünde bulundurularak, kendi kültürel ve kimliklerinde nasıl bir dönüşüm geçirdikleri üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective in this study is to look for answers to the question of the causes and the social impacts behind the migration movements from the Eastern Anatolian to Küpçüler and Güneşler regions in Sakarya province in Turkey. In the study, it is analyzed how the migrants experienced the spatial and social transformation in the places where they have settled after the migration, and how they have undergone cultural and social transformation in the regions. The reaction of immigrants to the social and economic problems they face and the way they approach the problems constitute one of the main issues of this work. Methodologically, in-depth interviews with 20 people were conducted with immigrants located in Güneşler and Küpçüler regions in Sakarya province, where have become home to the migrants from the eastern part of Turkey, and information and findings related to the field survey were collected using questionnaires with 152 people. In the field survey, the migrants' transformation in their own culture and identity, their present occupation, their ages, their gender, the reasons for immigration, the way in which they decided to migrate and the cultural and social structure of their location are analyzed.