Hedysarum aucheri boiss'in kromozom sayısı, morfolojik, anatomik ve polen özellikleri bakımından araştırılması
  1. Tez No: 50955
  2. Yazar: AHMET YAMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEMSETTİN CİVELEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hedysarum aucheri, Fabaceae, flora, polen, morfoloji, anatomi, kromozom, Hc-dysaram aucheri, Fabaceae, flora, pollen, morphology, anatomy, chromosome
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi Hedysarum aucheri BOİSS. "İN KROMOZOM SAYISI, MORFOLOJİK, ANATOMİK VE POLEN ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN ARAŞTIRILMASI Ahmet YAMAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 37 Bu araştırmada, Hedysarum aucheri Boiss. (Fabaceae) 'nin kromozom sayısı ile morfolojik, anatomik, palinolojik ve yetişme ortamının toprak özellikleri incelenmiştir. Örnekler B6 Malatya Hekimhan karayolu, Hekimhan 'a 7 km kala, yol üstü, kireçli ve derin topraklı yamaçlardan toplanmıştır. Şimdiye kadar sadece B7 karesinde bilinen tür, tarafımızdan B6 karesinden ilk defa toplanmıştır. Türün Türkiye Florasında verilen tanımına göre bazı farklılıklar ve yeni bazı morfolojik özellikler tespit edilmiştir. Türün, kök ve gövdesi anatomik özellikler bakımından tipik çok yıllık otsu dikotil bir bitkinin kök ve gövdesine benzemektedir. Gövde boynu anatomik olarak kısmen kök ve gövde özelliklerine sahiptir. Yaprakçık enine kesitinde salgı hücreleri ve lisigen salgı cepleri bulunmuştur. Tohum testasında ışık hattı yoktur. Kromozom sayısı 2n = 16 'dır. Polen izopolar, trikolpat ve şekil olarak prolat 'tır. Kolpuslar operkulumludur.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Master Thesis THE INVESTIGATION IN POINT OF CHROMOSOME NUMBER, MORPHOLOGICAL, ANATOMICAL AND POLLEN CHARACTERISTICS OF Hedysarum aucheri BOISS. Ahmet YAMAN Fırat Universty Graduate School of Natural and Applied Sciencies Department of Biology 1996, Page: 37 In this research, the chromosome number and morphological, anatomical, pollen and soil of habitat characteristics of Hedysarum aucheri Boiss. (Fabaceae) have been investigated. The specimens were collected from B6 square, Malatya province, highway from Malatya to Hekimhan district, 7 kilometres to Hekimhan, chalky and deeply soils of slopes above highway. The species known only from B7 square until now was collected from B6 square by us first time. Some different and new morphological characteristics have been determined from its description given in the Flora of Turkey for the species. Root and stem of the species are resemble root and stem of a typical dicotyledon perennial herbaceous plant in point of anatomical characteristics. Rootstock has both root and stem characteristics anatomically. Gland cells and lysigenous gland cavities were found in cross - sections of leaflets. Light line isn't exist in cross - section of seed testa. Chromosome number is sixteen (2n=16). Pollens are isopolar, tricolpate and prolate. Each colpus has an operculum.