The relationship between traffic climate and driver behaviors: Explicit and implicit measures with Turkish and Chinese samples
Trafik iklimi ve sürücü davranışları arasındaki ilişkiler: Türkiye ve Çin örneklemlerinde örtük ve açık ölçüm yöntemleri
  1. Tez No: 509596
  2. Yazar: YEŞİM ÜZÜMCÜOĞLU ZİHNİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Trafik, Psychology, Traffic
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik İklimi, Sürücü Davraşları, Örtük Tutumlar, Açık Tutumlar, Sürüş Simülatörü, Traffic Climate, Driver Behaviors, Implicit Attitudes, Explicit Attitudes, Driving Simulator
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Trafik ölüm oranları ve sürücü davranışları bölgesel farklılıklar göstermektedir. Belirli bir bölgede algılanan trafik ikliminin sürücü davranışları ile yakından ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın ilk kısmında, bahsedilen varsayımın kültürler arası test edilmesi hedeflenmiştir. Daha belirgin olarak, ilk kısımda, trafik iklimi ve sürücü davranışları arasındaki ilişkinin Türkiye'de ve Çin'de araştırılması amaçlanmıştır. Bu ilişki kültürler arası test edilmiş ve kısmen desteklenmiştir. Trafik iklimininin dışsal duygu talepleri alt boyutu, hem Türkiye'de hem de Çin'de sapkın sürücü davranışları ile pozitif, pozitif sürücü davranışları ile ise negatif ilişki göstermiştir. Türkiye'de işlevsellik ihlaller ile negatif yönde ilişkiliyken, Çin'de ise içsel gereksinimler ihllaler ile negatif ilişkilidir. Trafik iklimi ve sürücü davranışları arasındaki ilişkiler, kültürler arası farklılıkların yanı sıra, kültürler arası benzerliklere de işaret etmektedir. Çalışmanın ikinci kısmında, trafik iklimine yönelik hem örtük hem de açık tutumlar ve onların beyana dayalı ve simülatördeki sürücü davranışları ile aralarındaki ilişkiler Türk genç sürücüler arasında incelenmiştir. Trafik iklimine yönelik örtük tutumlar literatürde ilk defa test edilmiştir. Sonuçlara göre, işlevselliğe yönelik tutumlar pozitif sürücü davranışları ile pozitif, şerit değişikliği ile negatif ilişki göstermektedir. Bulgulara göre, sürücülerin trafik iklimine yönelik örtük ve açık tutumları farklılık gösterebilirler. Örneklemler arasındaki deneyim seviyesi farkına bağlı olarak, çalışmanın birinci kısmında bulunan bazı ilişkiler çalışmanın ikinci kısmında bulunamamış olabilir.
Özet (Çeviri)
Traffic fatality rates and driver behaviors show regional differences. It is assumed that perceived traffic climate in a given context are closely related to driver behaviors. The first part of the present study aims to test this assumption crossculturally. Specifically, in this part, the aim was to investigate the relationships between traffic climate and driver behaviors in Turkey and China. The results revealed that this assumption was supported partially. Perceiving traffic climate as externally demanding was positively related with aberrant driver behaviors and negatively related with positive driver behaviors in both Turkey and China. Functionality was negatively related to violations in Turkey and internal requirements were negatively related to violations in China. The relationships between traffic climate and driving behaviors show some cultural differences in addition to cultural similarities. In the second part of the study, both implicit and explicit attitudes towards traffic climate and their relationships with self-reported driver behaviors and outcomes of simulated driving were investigated in a young Turkish driver sample. Implicit attitudes towards traffic climate were tested for the first time in the literature. According to the results, implicit attitudes towards functionality was positively related to positive driver behaviors and negatively related to variance in lane positioning. Based on the findings, drivers might have different implicit and explicit attitudes towards traffic climate. The differences in experience level between the samples may be the reason why study 2 did not replicate the results of study 1.