Geriatrik bireylerde ambulasyon seviyesinin bireylerin yaşam kalitesi ve mental durumları ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation on the relationship between the life qualityand mental position of the individuals of the ambulation inthe geriatric individuals
  1. Tez No: 509673
  2. Yazar: YASİN GÖKHAN BULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ALTINDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatric Individual, Ambulance Level, Quality of Life, Mental Status
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET GERİATRİK BİREYLERDE AMBULASYON SEVİYESİNİN BİREYLERİN YAŞAM KALİTESİ VE MENTAL DURUMLARI İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ Yasin Gökhan BULU Tez Danışmanı: Prof. Dr. Özlem ALTINDAĞ Yüksek Lisans Tezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Haziran 2018, 73 sayfa Demans, yürüyüş ve denge bozuklukları genellikle yaşın ilerlemesiyle birlikte geriatrik bireyler ile nörodejeneratif hastalığı olan hastalarda daha sık görülmektedir ve bu popülasyondaki düşmelerin önemli bir nedenini oluşturmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada geriatrik bireylerde ambulasyon seviyesinin bireylerin yaşam kalitesi ve mental durumları ile ilişkisini incelenmiştir. Bu çalışma Ocak - Ağustos 2017 tarihleri arasında T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Hatay Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ve Hatay ilinde yaşayan çalışmaya katılmaya gönüllü olan ve kriterlere uyan 100 birey alınarak gerçekleştirildi. Çalışmamızda çeşitli meslek gruplarından katılan 100 gönüllü bireyin %38'i kadın, %62'si erkekdi ve bireylerin yaş ortalaması 72.13±7.58 yıldı.Çalışmamıza katılan bireylerin Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflaması (FAS) ortalama değeri 3.88±1.54 olarak saptanmıştır. Ayrıca çalışmamızdaki bireylerin ambulasyon seviyesi ile yaşam kalitesi arasındaki ilişki incelendiğinde pozitif yönde düşük kolerasyonlu bir ilişki bulunmuştur (p0.05).Çalışmamızda yer alan yaşlı bireylere ait (MMSE-E) Eğitimsizler için Mini Mental Teste göre elde edilen ortalama değer 24.39±5.78 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION ON THE RELATIONSHIP BETWEEN THE LIFE QUALITY AND MENTAL POSITION OF THE INDIVIDUALS OF THE AMBULATION IN THE GERIATRIC INDIVIDUALS Yasin Gökhan BULU Thesis Advisor: Prof. Dr. Özlem ALTINDAĞ Master Thesis, Physical Therapy and Rehabilitation Department June 2018, 73 pages Dementia, gait and balance disorders are more common in geriatric individuals and neurodegenerative patients, with progressive aging, and are an important cause of falls in this population. Especially with the progress of age, providing ambulance is starting to become a very difficult situation. A growing number of studies in recent years have suggested that physical activity and exercise should be part of people's lifestyles in order to alleviate the negative effects of aging on the body and mind. For this reason, in this study, the relationship between ambulatory level of geriatric individuals and the quality of life and mental status of the individuals was examined. This study was carried out between January and August 2017 by T.C. Ministry of Family and Social Policies Hatay Nursing Home Elderly Care and Rehabilitation Center and Hatay were selected by taking 100 individuals who volunteered to participate in the study and who met the criteria. In our study, 38 volunteers were women, 62% were men and the average age of the volunteers was 72.13 ± 7.58 years. The mean value of Functional Ambulance Classification (FAS) of the subjects who participated in my study was 3.88 ± 1.54. Furthermore, when the relationship between ambulance level and quality of life of the individuals in our study was examined, a low-correlated relationship was found between positive and negative (p 0.05). MMSE-E for elderly individuals in our study: The mean value obtained according to Mini Mental Test for uneducated persons was found to be 24.39 ± 5.78. In the study, both the mental status and the level of ambulance as well as the quality of life.