Yüksekte çalışmalarda çalışanların bilgi düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the knowledge levels of higher study workers
  1. Tez No: 509674
  2. Yazar: GÜVEN TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Yüksekte Çalışma, Güvenlik, Occupational Health and Safety, Working Height, Safety
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Yüksekte çalışma mevzuatımızda Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde“Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma olarak kabul edilir”şeklinde yükseklikten bağımsız olarak yaralanma ihtimalinin geçerli olduğu her seviye yükseklik olarak tanımlanmıştır. Yüksekte çalışmalar ancak uygun ekipmanlarla veya korkuluklar, platformlar, güvenlik ağları gibi toplu koruma araçları kullanılarak yapılması gerekmektedir. İşin doğası gereği toplu koruma önlemlerinin uygulanmasının mümkün olmadığı hallerde, çalışma yerine ulaşılması için uygun araçlar sağlanacak, çalışılan yerde vücut tipi emniyet kemeri veya benzeri güvenlik yöntemleri kullanılması gerekmektedir. Her ne kadar toplu korunma yöntemlerine kişisel koruyucuların yerine uygulansa dahi her çalışmada kişisel ve toplu korunma yöntemleri birbirlerini tamamladıklarından dolayı ayrı düşünülemez. Gerçekleştirilen çalışma kapsamında öncelikli olarak iş sağlığı ve güvenliği konularının açıklamalarına yer verilmiştir. Ardından inşaat işlerinde yüksekte çalışma tehlikelerinden bahsedilerek alınması gereken önlemler ve güvenlik önerileri belirtilmiştir. Çalışma bu şekilde sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our high working legislation, in the Regulation on Occupational Health and Safety in Construction Businesses,“work done in all kinds of places where there is a level difference and in which possibility of injury after falling may occur; high ”is defined as the height of each level where the likelihood of injury is valid regardless of height. Work at high altitudes only needs to be done with appropriate equipment or with mass protection devices such as balustrades, platforms, safety nets. Where it is not possible to implement the collective protection measures required by the nature of the work, suitable tools are to be provided to reach the work place and a body type safety belt or similar security measures must be used at the work place. Even if the collective protection methods are applied instead of the personal protectors, it is not possible to think separately because the personal and collective protection methods complement each other. Within the scope of the work carried out, priority is given to explaining occupational health and safety issues. Then, in the construction works, the precautions to be taken by mentioning the hazards of working at high and the safety recommendations are mentioned. The study concluded this way.