Almanya'daki çift toynaklıların av yönetimi
Game management of ungulates in Europe
  1. Tez No: 509700
  2. Yazar: NIJIATI NUERMAIMAITI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBUBEKİR GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Av yönetimi, Av Turizmi, Çift toynaklılar, Yaban hayatı, Almanya, Avrupa, Game Management, Hunting tourism, Ungulate, Wildlife, Germany, Europe
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Almanya'daki çift toynaklıların yönetimi ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte kabaca üç farklı model olarak ele alınabilir: Kuzey Avrupa modeli, Orta Avrupa modeli ve Güney Avrupa modeli. Bu çalışmada, Avrupa`daki yaban hayatı ve av yönetiminin başlıca yönleri ele alınmış, ancak Almanya yönetim modeli kapsamlı olarak analiz edilmiştir. Avrupa çift toynaklı türleri 1.Dünya Savaşı ve 2. Dünya Savaşı sırasında büyük zararlar görmüş olsa da özellikle son 20 yıl içerisinde önemli ölçüde artmıştır. Fransa 1.331.000 avcı sayısıyla Avrupa'da en fazla avcı sayısına sahip ülke olarak dikkat çekmekte, İspanya 980.000 avcısıyla Fransa`yı takip etmektedir. Almanya'da avcı sayısı ise 351.000 olarak karşımıza çıkmaktadır. Avrupa ve Almanya'da en çok avlanan çift toynaklı tür ise Karaca (Capreolus capreolus)olup, sadece Almanya`da 2017/2018 av sezonunda avlanan karaca sayısı yaklaşık 1 milyon 200 bin olarak kaydedilmiştir ve bu sayı her yıl artmaktadır. Almanya'da yerleşik karaca popülasyonunun ise 4-4,5 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Avrupa ve Almanya`da yabani çift toynaklıların yönetimininde en çok tartışılan konu ise çoğu Avrupa ülkesinde kurt ve ayı gibi neredeyse tamamen yok olmuş büyük yırtıcıların geri gelmeleri ve avcılarla olan çatışmalarıdır. Bu durum büyük yırtıcıları halkın kabulü ve çifttoynaklıların gelecekteki yönetimi konusunda ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The ungulate management in Europe is vary from country to country, however, it can be roughly divided to 3 different models: North Europe odel, central Europe model and south Europe model. The paper analyzed the European wildlife and hunting management based on the German model. After the world war 1 and world war 2, the ungulate population started to increase in Europe and especially this 20-year increased dramatically. In Europe France owns the most hunters with number of 1.331.000 followed by Spain with hunter of 980.000. in Germany, the hunters' number is around 351.000 with hunter ratio of 1:233. Roe deer (Capreolus capreolus) is the most hunted ungulate in Europe and in Germany. Germany ranked first with number of 1.139.536 roe deer hunted in the year of 2014/2015 and 1.118.066 roe deer hunted in the year of 2015/2016. The most controversial topic of ungulate management is the conflict of the big carnivals and the human. After 100-year of disappearance, wolves (Canis lupus) are starting to back which occurred a serious of problems on public acceptance and future management.