Adapazarı zemininde çok katlı bina yapılabilirliğinin incelenmesi
Investigation of construction many-staried buildig ability on the ground of Adapazari
- Tez No: 509821
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bodrumlu radye temel, Adapazarı zeminleri, Sıkı kum tabakaları, iki boyutlu sonlu eleman çözümü, Basements raft Foundation, Soils of Adapazarı, Dense sand layers, twodimensional finite element solution
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Yüksek lisans tezi olan bu çalışmanın amacı, Adapazarı zemininde çok katlı bina yapılmaz deyip önce iki katlıdan daha sonra üç katlıdan fazla bina yapılmasına izin vermeyen, aldıkları bu kararın da hiçbir bilimsel dayanağı olmadan alanlara bir bilimsel yanıt niteliğindedir. Adapazarı zeminleri incelenerek bazı bölgeler de sağlam tabakaların olduğu tespit edilmiştir. Bu sağlam tabakalarda çok katlı bina yapabilme şartları nelerdir, bu tür zeminlerde yapılacak çok katlı bina ne tür özelliklere sahip olmalıdır, sorularının irdelemesi yapılmaktadır. Bu çalışmada, Plaxis 2D sonlu eleman yazılımı kullanılarak daha önceden tespit edilen Adapazarı zemin profilleri kullanılarak farklı modellerin analizleri yapılmıştır. Üç tip zemin profili üzerinde 5 katlı bodrumsuz, 5 katlı bodrumlu (4, 5 ve 6 m derinlik) farklı derinliklerdeki bina, 6 katlı bodrumlu(4, 5 ve 6 m derinlik) farklı derinliklerdeki bina, 7 katlı bodrumlu(4, 5 ve 6 m derinlik) farklı derinliklerdeki bina modelleri analizleri yapılarak uygun koşulları sağlayan çözümlemelerin incelenmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study as his master's thesis is to specify in-storied building on the ground of Adapazarı for the purpose of scientific angle and ability to make conditions too- storied buildings by reviewing. In this study, Plaxis 2D finite element software detected before using Adapazarı's soils profiles through using different models analysis were scoped out. Three types of soil profile on 5-storied basement, 5-storied bass (4,5 and 6 m depth)-storied building in the deeps, 6 different bass (4,5 and 6 m depth)-storied building in the deeps, 7 different bass (4,5 and 6 m depth) in the deeps building different models the actual resolution of the appropriate fixed easily enough by modifying requirements were analyzed.