Çelikhane cürufunun yol üst yapısının iyileştirilmesinde kullanımı
The use of steel slag to improve road superstructure
  1. Tez No: 509877
  2. Yazar: MEHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLGÜN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelikhane cürufu, Uçucu kül, Kaliforniya Taşıma Oranı, Kaolin kili, Steel slag, Fly Ash, California Bearing Ratio, Kaolin clay
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez çalışmasında, demir çelik fabrikalarında çelik ve buna benzer malzemenin üretimi esnasında ortaya çıkan çelikhane cürufunun, kaolin kili ve uçucu kül ile belirli oranlarda karıştırılarak yol üst yapısı; temel veya alt temel tabakasında kullanımı araştırılmıştır. Kaolin kil(K) oranı sabit(%5) tutulmak koşuluyla çelikhane cürufu(S) (%70, %65, %60, %55) ve uçucu kül(F) (%25, %30, %35, %40) oranları değiştirilerek optimum su muhtevasında karışımlar hazırlanmıştır. Bu karışımlar S70F25K5, S65F30K5, S60F35K5 ve S55F40K5 olarak adlandırılmıştır. Bu numunelere 1,7 ve 28 gün kürleme işlemi yapılmıştır. Yukarıda adı geçen karışımlar üzerinde; zemin sınıflama deneyleri ile mukavemet deneyleri; kompaksiyon, serbest basınç taşıma kapasitesi ve Kaliforniya Taşıma Oranı(CBR) deneyleri yapılmıştır. 1 ve 7 günlük sonuçların 28 günlük sonuçlar kadar sağlıklı sonuçlar vermediği tespit edilmiştir. 28 gün kürlenen numunelerin sonuçlarına göre CBR oranı %130'a kadar artış göstermiştir. Bu durumda çelikhane cürufu yol üst yapısı; alt temel ve temel tabakalarında kullanılabilir olduğu ortaya çıkmıştır. Geri dönüşüm kavramının önem kazandığı günümüzde, üretim aşamasında ortaya çıkan milyonlarca ton atığın, inşaat sektöründe kullanılabilirliği tartışılmaktadır. Bu çalışmada geri dönüşüm ile ülke ekonomisine katkı sağlanması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the superstructure of the road the steel slag which are produced during the production of steel and similar materials in iron steel factories at a certain ratio with kaolin clay and fly ash by mixing, which is use in the base or subbase has been investigated. Steel slag (70%, 65%, 60%, 55%) and fly ash (F) (25%, 30%, 35%, 40%) is changed while keeping the kaolin clay (K5) proportion were constant by the which mixtures is in optimum water content get prepared.. These mixtures are named S70F25K5, S65F30K5, S60F35K5 and S55F40K5. These samples were cured for 1,7 and 28 days. The above-mentioned blends were subjected to sieve analysis, compaction, unconfined compressive strenght and California Bearing Ratio (CBR) tests. 1 and 7-day results were not as good as 28-day results. It has been understood that steel slag having a CBR ratio of 130% can be used in the subbase of the superstructure of road based on the results of 28 days. Today, as the concept of renewable energy and recycling becomes more important, millions of tons of waste generated during the production phase are discussed use of in the use of construction industry. In addition, this recycling is aimed to benefit the economy of the country.