Özel eğitim iş uygulama merkezi (Okulu) kademe III'de görev yapan özel eğitim ve alan dışı mezunu öğretmenlerin mesleki yeterliklerinin incelenmesi
Examination of vocational qualifications of special education and non-vocational teachers in special education job practice center (School) level III
  1. Tez No: 509910
  2. Yazar: VOLKAN KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim, Özel Eğitim Öğretmeni, Alan Dışı Öğretmen, Mesleki Yeterlik, Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi (Okulu) Kademe III, Öğretmen Yetiştirme, Special Education, Special Education Teacher, Non-field Teacher, Vocational Qualification, Special Education Job Practice Center (School) Level III, Teacher Training
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırma, Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi (Okulu) Kademe III'de görev yapan özel eğitim alan öğretmeni ve alan dışı öğretmenlerin mesleki yeterliklerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada, 'Nitel' araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemleri içerisinde yer alan görüşme yönteminin türlerinden olan 'Yarı Yapılandırılmış Görüşme Yöntemi' kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Beyşehir ve Seydişehir ilçelerindeki Özel Eğitim İş Uygulama Merkezlerinde (Okulu) Kademe III'de görev yapan alan mezunu ve alan dışı mezun öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan alan mezunu ve alan dışı mezun öğretmenlerle bireysel olarak görüşülmüştür. Beyşehir ve Seydişehir Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezlerinde Kademe III'de görev yapan alan mezunu ve alan dışı mezun 30 öğretmen ile görüşülmüştür. Bu okullarda görev yapan 15 alan ve 15 alan dışı öğretmen gönüllülük esasına bağlı olarak yansız atama yolu ile seçilmiş ve bu öğretmenlerin görüşleri alınmıştır. Çalışma sonunda elde edilen veriler teknolojik kayıttan yazılı formlara 'transkriptlere' dönüştürüldükten sonra 'Betimsel Analizi Tekniği' kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre araştırmaya katılan alan öğretmenlerinin, genel anlamda mesleki yeterlik düzeylerinin çok yüksek olduğu belirlenmiştir. Özel eğitim alan mezunu öğretmenlerin mesleki yeterlik değerleri, alan dışı mezun öğretmenlerin yeterlik değerlerinden daha nitelikli olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca Özel Eğitim İş Uygulama Merkezlerinde (Okulu) Kademe III'de görev yapan alan dışı öğretmenlerin mesleki yeterliklerinin artırılmasına yönelik, hizmet içi eğitim programlarının uygulanmasına acil bir gereksinim olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to investigate the vocational qualifications of both special education teachers and the non-field teachers working in Special Education Job Practice Center (School) Level III. In this research, 'Semi-structured Interview Method' which is one of the interview methods included in the qualitative research methods was used. The study group in the research consists of special education graduate teachers and non-field graduated teachers working in Special Education Job Practice Centers (Schools) Level III in the towns Beyşehir and Seydişehir under the Konya Provincial Directorate of National Education. The 30 participants consisting of special education graduate teachers and non-field graduated teachers working in Special Education Job Practice Center at Level III in the towns - Beyşehir and Seydişehir- were individually interviewed with. 15 of the special education graduate teachers and the 15 of the non-field graduate teachers working at the school were selected with using random method and their opinions were taken on the basis of volunteerism. The data obtained at the end of the study were analyzed by using 'Descriptive Analysis Technique', after being converted into transcription via technological voice recorders. As a result of the research, it was determined that the special education graduate teachers participating in the study had a very high level of professional competence in general terms. It was observed that the qualification values of special education graduate teachers have are more than the non-field graduate teachers have. In addition, some teachers need to have in-service training for developng their professional comptencies to be able to teach well in the Special Education Job Practice Centers (Schools) Level III.