China-EU economic relations: Towards conflict or resolution?
Çin-AB ekonomik ilişkileri: Anlaşmazlık mı çözüm mü?
- Tez No: 509916
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİL BOYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, neoliberal küreselleşme, entegrasyon, Çin Komünist Partisi, China, neoliberal globalization, integration, Communist Party of China
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada dünyanın içinde bulunduğu neoliberal küreselleşme döneminin sorunlu yapısı altında Çin-AB ekonomik ilişkileri incelenecektir. Tezin ana iddiası Çin-AB ilişkilerinin sürmekte olduğu neoliberal küreselleşme döneminin problemli olduğu ve bunun sonucunda ÇKP'nin entegrasyon modeli ve Çin'in gelişmesi ile birlikte, Çin ve AB arasında ekonomik ve siyasi anlaşmazlıkların büyüme ihtimalinin daha görünür olduğudur. Dünyanın iki önemli ekonomisi olan Çin ve AB arasındaki ilişkilerin doğru anlaşılabilmesi için içinde olduğumuz neoliberal küreselleşme döneminin özellikleri ayrıntılı şekilde analiz edilmiştir. Analizin sonucunda ortaya çıkan sorunlu yapının ve Çin'in bu düzene entegrasyon modelinin, Çin-AB ilişkilerinin bugünkü durumunun asıl nedeni olduğunu göstermiştir. Bu çalışma 2008 finansal krizi ile başlayan sürecin nedenlerinin ve Çin'in Xi Jinping dönemi ile birlikte ortaya koyduğu politika ve projeler ile taraflar arasında olası bir ekonomik ve siyasi anlaşmazlık ortamına doğru gidileceği sonucunun daha mümkün olacağının anlaşılmasına olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, China-EU economic relations under the influence of problematic structure of the neoliberal globalization period in will be examined. The main argument of the thesis is that the period of neoliberal globalization, in which China-EU relations are established, is problematic, and as a result of the integration policies of CPC and development of China, possibility of economic and political conflicts between China and the EU are more visible. Characteristics of the neoliberal globalization period that we are in have been analyzed in detail in order to understand the relations between China and EU which are two important economies of the world. The result of the analysis shows that the problems of neoliberal globalization and China's integration model were the main reasons for the China-EU relations to develop towards current situation. The outcome of the 2008 financial crisis and the policies and projects that China has brought up with the leadership of Xi Jinping have made it possible for this study to achieve the result of a possibility of economic and political conflict between both sides.