Efsane ve halk hikâyelerinde peygamberler ve veliler üzerine bir araştırma
A research on prophets and saints in legend and folk stories
  1. Tez No: 509938
  2. Yazar: VAHDİ ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Efsane, Halk Hikâyesi, Peygamber, Velî, Mu'cize, Kerâmet, Legend, Folk Tale, Prophet, Parent, Miracle, Kerâmet
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmada“Efsane ve Halk Hikâyelerinde Peygamberler ve Velîler Üzerine Bir Araştırma”konulu yüksek lisans tezi ele alındı. Bu tezle ilgili öncelikle efsaneler ve halk hikâyeleri ile ilgili basılmış kitaplardan, yüksek lisans ve doktora tezlerinden tarama yapılarak peygamberler ve velîlerin geçtiği kısımları tespit edildi. Daha sonra bu tespit edilen kısımlar incelendi. İncelemeler esnasında peygamberlerin ve velîlerin başından geçen ibretlik bir olay halk muhayyilesinde nasıl yer tutmuş yani efsane ve halk hikâyelerine hangi yönlerden yansıdığı üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın bölümleri şu şekildedir: Giriş kısmında, efsanelerin ve halk hikâyelerinin genel özelliklerine, araştırma konumuzla ilgili temel terimlere değinildi ve bu terimler kısaca açıklandı. Birinci bölümde efsaneler ve halk hikâyelerinde peygamberlere, ikinci bölümde efsaneler ve halk hikâyelerinde velîlere değinildi. Üçüncü bölümde efsane ve halk hikâyelerine peygamberlerin yansıyış biçimleri, dördüncü bölümde ise efsane ve halk hikâyelerine velîlerin yansıyış biçimlerini ele alındı. Daha sonra, son bölümde peygamberler ve velîlerle ilgili yaptığımız analizler sentezlenerek ortaya koyduğumuz tez neticelendirildi.
Özet (Çeviri)
In this study, a master's thesis on“A Research on Prophets and Saints in Legend and Folk Stories”. This thesis was firstly scanned from published books about legends and folk tales, master and doctoral theses, and the parts of the prophets and their relatives were identified. Then, these detected parts were examined. It is emphasized how the events of the prophets and the saints during the examinations are reflected in the way of the legend and folk stories. The chapters of our study are as follows: In the introduction, the general characteristics of legends and folk tales were addressed, and the terms were briefly explained. In the first chapter, the legends and folk stories were told of the prophets, and in the second chapter the legends and folk stories were mentioned. In the third part, the way the prophets reflected the legends and folk stories, and in the fourth part, the ways in which the fathers and the folk were reflected in the folk tales. Later, in the last chapter, the theses we synthesized by analyzing the analyzes we made about the prophets and the parents were concluded.