Gösteri toplumunda şehirli kadının tasarımı
The design of urban female in demonstration society
  1. Tez No: 509955
  2. Yazar: GÜL DÖKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKIN DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Medya, Tüketim, Tüketim Toplumu, Kimlik, İçerik Analizi, Woman, Media, Consumption, Consumption Society, Identity, Content Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez çalışmasında Türkiye 'de FOX TV kanalında bir yarışma programı olarak yayınlanan Gardırop Savaşları adlı program aracılığı ile toplumda var olan geleneksel ve kültürel algıların değiştirilerek, toplumun tüketim toplumuna dönüştürüldüğü günümüz modern toplumlarında yaratılan yeni kadın imajının analizi amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında bu yeni kadın imajının tasarlanış sürecinde toplumun geçirdiği aşamalara değinilmiştir. Bu bağlamda toplumun nasıl modern tüketim toplumuna dönüştüğü, kimlik kavramının bu süreçte nasıl şekillendiği ve yeni oluşturulan kadın kimliği ele alınmıştır. Toplumda modern kadın kimliğinin ne şekilde tasarlandığı ve bu tasarıma aracılık eden faktörler saptanmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda sözü geçen programın rastgele seçilen 14 Haziran 2016 tarihinde yayınlanan 27. bölümü, 1 Aralık 2016 tarihinde yayınlanan 114. bölümü ve 16 Ocak 2017 tarihinde yayınlanan 146. bölümü incelemeye tabi tutulmuştur. Analiz çerçevesinde niceliksel ve niteliksel içerik analizi yöntemi uygulanmıştır. Araştırmada niceliksel özelliklerin incelendiği kısımda toplumda yeniden yapılandırılan kadın imajına, sözü geçen programda kadın kimliğine ne kadar vurgu yapıldığına ve hangi özellikler ile vurgu yapıldığına, cinsellik, gündelik hayat, giyim kuşam, ekonomi gibi bileşenler üzerinden inceleme yapılmıştır. Araştırmada niteliksel özelliklerin incelendiği kısımda ise; kadın bedeninin sergilenmesi, cinsellik içeriği, moda ve modernlik, üstünlük arayışı, kişilik yaratma ve kişiliğin tatmini bileşenleri incelemeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, by changing the traditional and cultural perception which existed in the society, the analize of a new woman image which is created in the nowadays modern society of which the society is converted into a consuming society is to be aimed via the programme named 'Gardrop Savaşları' which is published as a quest programme at FOX TV in Turkey. The study explores development stages of society during designing of a new woman image. In this context how the society is converted a consuming society, how the identity is shaped through its process and new woman identity is analized. How modern woman identity is being designing and way of designing factors in this desing are questioned. In order to answer these questions, 27. episode which is published in 14 June, 114. episode which is publised 1 December and 146. episode which is publised in 16 January named programme are examined. Methodologically; quantitative and qualitative content analysis are applied. In stage which are examination of quantitative traits, woman image which is reconstituted in society are analized, how woman identity is emphasised, what kind of traits, through sexuality, daily life, apparel, economi. In other stage which are investigating of qualitative traits, exhibition of woman body, sexuality, fashion and modernity, striving for superiority, formation of personaliyt, self fulfilment are analyzed.