Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinde göçün güvenlikleştirilmesi: Suriye mülteci krizi örneği
Securitization of migration in Turkey- European Union relations: Case of the Syrian refugees crisis
- Tez No: 509956
- Danışmanlar: DOÇ. CENGİZ DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Güvenlik, Avrupa Birliği, Türkiye, Geri Kabul Anlaşmaları, Migration, Security, European Union, Turkey, Readmission Agreements, The Copenhagen School
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET, 1990'lı yıllarda gelenekselci güvenlik anlayışı Soğuk Savaş'ın sona ermesini ve takip eden dönemde meydana gelen gelişmeleri açıklamada yetersiz kalmakla eleştirilmiş, güvenlik ve tehdit kavramlarının yeniden tanımlanması ihtiyacı doğmuştur. Bu doğrultuda, Avrupa güvenliğinin askeri olmayan yönüne odaklanan Kopenhag Okulu yazarları sosyal inşacılık ve siyaset teorisi yaklaşımlarının kullanıldığı güvenlikleştirme teorisini geliştirmişlerdir. Söz konusu teori, belirlenen bir konunun söz eylemler vasıtasıyla tehdit haline getirildiğini böylece güvenlikleştirici aktörlerin üst düzey yetkilerle donatılmasının ve olağan üstü önlemler alınmasının meşrulaştırıldığını savunmaktadır. Bu çalışmada Suriye Krizi'nin de etkisiyle iyice artan mülteci akınının Türkiye ve AB göç politikalarını ve taraflar arasındaki ilişkiyi nasıl etkilediği incelenmektedir. Ek olarak, Paris, Berlin ve Londra gibi Avrupa'nın önemli şehirlerinde meydana gelen terör eylemleri sonrası en çok tartışılan konu haline gelen mülteci krizinin Türkiye ve AB tarafından güvenlik tehdidi olarak görülmesi hususu analiz edilmektedir. Türkiye ve AB'nin hükümet yetkilileri ve siyasi parti liderleri gibi güvenlikleştirici aktörlerinin belirlemiş oldukları referans nesneler üzerinden mülteci krizinin güvenlikleştirme süreci değerlendirilmektedir. Çalışmada mülteci krizi ve krizin güvenlikleştirme sürecinin taraflar arasındaki ilişkilere olan etkisi Geri Kabul Anlaşması (GKA) imzalanması ve Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ve mülteci krizi çözüm yollarının görüşüldüğü ortak zirveler düzenlenmesi gibi örnekler üzerinden tartışılmaktadır. Tarafların mülteci krizi temelli güvenlik kaygılarının yer aldığı çalışmada, ayrıca AB ülkelerinde yaşanan terör olaylarının mültecilerle ilişkilendirilmesi sonucu tekrar gündeme gelen yabancı terörist savaşçılar konusu ve göç karşıtı söylemlerle dikkat çeken radikal parti liderlerinin Avrupa'da oy oranlarını artırmaları hususunun mevcut yönetimlerin göç politikaları üzerindeki etkileri de analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT, In 1900s' traditional security approach is widely criticized for being insufficient to explain developments occurred during the end of the Cold War and the period following, thus the need for redefining security and threat concepts has emerged. In the light of these needs, the Copenhagen School researchers who focus intensely on non-military aspects of European Union have developed securitization theory by bridging social constructivism and political theory approaches together. This theory argues that a specific issue is turned into a threat through the hands of speech-acts, therefore it defends that actors of securitization equipped with high-level authority and extraordinary precautions taken are legitimized. This study tries to elaborate how ever-increasing refugee flows as a result of Syrian Crises affected the Turkey's and European Union's migration policies together with the relationship between EU and Turkey. Additionally, we also try to analyse how this highly debated refugee crisis has begun to be regarded as a security threat by Turkey and EU after the terrorist attacks occurred in major metropolitan areas of Europe like Paris, Berlin and London. The study also tries evaluate the securitization process of refugee crisis through the lens of reference objects determined by securitization actors, like Turkish and EU government officials and political party leaders. This study takes a deep look into the effects of refugee crisis and securitization process of the crisis on the relationship between EU and Turkey in the context of Readmission Agreements signed, summits arranged in order to discuss the Turkey's EU membership candidacy and the solutions to refugee crisis. Additionally, this article that focuses on refugee crisis-centred security concerns takes into account the refugee warriors issue that is highly debated after terrorism attacks taken place in major EU metropolitans as well as the changing nature of the migration polices after the rise of radical party leaders who are well-known with their anti-immigration discourses.