Genel cerrahi kliniğinde son 5 yıl içerisinde tedavi edilen kolorektal kanserli hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of cholorectal cancer diseases that have been treated in the last 5 years in general surgery clinic
  1. Tez No: 509987
  2. Yazar: AYDIN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRÜ TAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: kolorektal kanser, erken tarama testleri, retrospektif inceleme, colorectal cancer, early screening tests, retrospective examination
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
GENEL CERRAHİ KLİNİĞİNDE SON 5 YIL İÇERİSİNDE TEDAVİ EDİLEN KOLOREKTAL KANSERLİ HASTALARIN RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ Dünyada her yıl bir milyona yakın insana kolorektal kanser (KRK) tanısı konulurken, 500.000 hasta KRK nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Kolon ve rektumda meydana gelen ve gastrointestinal sistem kanserlerinden biri olan Kolorektal kanser; T.C. Sağlık Bakanlığı Türk Halk Sağlığı Kurumu'nun 2017 kanser istatistiklerine göre; erkeklerde yüz binde 22,8 ve kadınlarda ise yüz binde13,8 sıklığında görülmektedir. Kolorektal kanserler hem kadınlarda hem de erkeklerde üçüncü sırada yer almaktadır. Veriler incelendiğinde KRK'larla yüksek oranda karşılaşılmaktadır. Bu nedenle biz bu çalışmamızda KRK tanısını, hastalar henüz aktif şikayet belirtileri vermeden tarama testlerini yaptırarak erken dönemde belirlemeyi ve kliniğimizde 2012-2016 yılları arasında cerrahi olarak tedavisini yaptığımız KRK'lı hastaları retrospektif olarak inceledik. Bu araştırmada KRK'ların hangi aşamada (erken – ileri evre) olduğunu, acil mi elektif mi, ameliyatın şeklini, bölgemizdeki ve kliniğimizdeki istatistiki değerlerini ve buna benzer parametreleri değerlendirmeyi amaçladık.
Özet (Çeviri)
RETROSPECTIVE EVALUATION OF CHOLORECTAL CANCER DISEASES THAT HAVE BEEN TREATED IN THE LAST 5 YEARS IN GENERAL SURGERY CLINIC Every year in the world, nearly a billion people are diagnosed with colorectal cancer (CRC). 500,000 patients are lost due to CRC. One of the gastrointestinal system cancers that arise in the colon and rectum Colorectal cancer; T. R. The Turkish Ministry of Health Public Health Agency of Turkey according to cancer statistics 2017; one hundred 22.8 per cent for men and one hundred for women 13,8. Colorectal cancers are in third place both in women and men, it is located. When we look at the frequency of seeing high results are encountered. For this reason, in this study, we evaluated CRC diagnosis in the early period by performing screening tests without giving patients active complaints, and we were able to retrospectively review CRC patients who were surgically treated between 2012 and 2016 in our clinic. In this review, the stage of the disease (early - advanced stage) whether it is urgent or elective, the prognostic effect of the way of surgery, evaluating the statistics values in our clinic and similar parameters We purposes.