Kayseri il merkez'indeki aile sağlığı merkezlerine başvuran sigara kullanan veya kullanıp bırakmış olan 18 yaş ve üzeri bireylerde sigarayı bırakma teşebbüsü,uygulanan yöntemler ve başarı durumu
Assessment of smoking cessation, treatment methods and success rate of indivuduals that 18 years or older that applied to primary care services at Kayseri provi̇nce
- Tez No: 509988
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Tütün Kullanımı, Sigara bırakma oranı, Nikotin replasman tedavisi, sigara bırakma teşebbüsü, Smoking, Smoking cessation rate, Nikotin replacement therapy, smoking cessation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
KAYSERİ İL MERKEZİ'NDEKİ AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNE BAŞVURAN SİGARA KULLANAN VEYA KULLANIP BIRAKMIŞ OLAN 18 YAŞ VE ÜZERİ BİREYLERDE SİGARAYI BIRAKMA TEŞEBBÜSÜ, UYGULANAN YÖNTEMLER VE BAŞARI DURUMU ÖZET Amaç: Bu çalışmada Kayseri Merkez Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM)'lere başvuran sigara kullanan veya kullanıp bırakmış 18 yaş ve üzeri bireylerde sigarayı bırakma teşebbüsü, uygulanan yöntemler ve başarı durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel olarak planlanan bu çalışma Kayseri Merkez ASM'lere başvuran 18 yaş ve üzeri bireylerde yapılmıştır. Araştırmaya 180'i kadın 570'i erkek 750 kişi alınmıştır. Sosyo-demografik veriler, sigara içme durumunu etkileyen faktörler, kullanılan yöntemler ve Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi (NBT) sorularından oluşan anket formu yüz yüze görüşme yöntemiyle doldurulmuştur. Bulgular: Sigara bırakma oranı araştırmada %12.3 bulunmuştur. Araştırmaya katılanların % 77.5'i sigarayı bırakmayı düşünmektedir. Bununla birlikte profesyonel destek alanların oranı sadece % 16.7'dir. Kronik hastalık varlığı, ileri yaş, profesyonel destek alımı sigara bırakma başarısını artırmaktadır. Ayrıca işyerlerinin % 70.9'unda sigara kullanan kişiler bulunurken, evlerin % 55.2'sinde sigara içmedikleri halde sigara dumanından etkilenen kişiler yer almaktadır. Sigarayı bırakanların % 56.5'i mevcut hastalık, % 31.5'i ileride hastalanmamak için, % 38.4'ü de aile bireylerinin isteği nedeniyle sigarayı bıraktığını belirtmiştir. Araştırmada Vareniklin ve Bupropion kullandılarını belirtenlerin sigarayı bırakma teşebbüsündeki başarı oranı Nikotin Replasman Tedavisi (NRT) kullananlara göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Araştırma sonuçları sigara kullananların büyük çoğunluğunun sigarayı bırakmayı düşündüklerini, ancak profesyonel destek almadıklarını göstermektedir. Profesyonel destek alımı sigara bırakma başarısını olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle sigara kullananlar profesyonel destek alma konusunda yönlendirilmeli ve teşvik edilmelidirler. Pasif sigara içiciliğinin zararları nedeniyle evlerde ve iş yerlerinde sigara kullanımın önlenmesi için tedbir alınmalıdır. Araştırmada kronik hastalık varlığının sigara bırakma oranını artırdığı bulunmuştur. Ancak amaç kişiler hastalanmadan sigarayı bırakmalarını sağlamak olmalıdır. Sigara kullananlarda erken yaşta sigarayı bırakmanın pek çok kronik hastalığın oluşmasını önleyeceği unutulmamalı ve bu yönde önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
ASSESSMENT OF SMOKING CESSATION, TREATMENT METHODS AND SUCCESS RATE OF INDIVUDUALS THAT 18 YEARS or OLDER THAT APPLİED TO PRİMARY CARE SERVİCES AT KAYSERİ PROVİNCE ABSTRACT Aim: The aim of this study is to assess smoking cessation, treatment methods and success rate of indivuduals older than 18 years old that applied primary care clinics at Kayseri province. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted on individuals aged 18 or older that applied to Primary Care Clinics at Kayseri province.A total of 750 individuals were included in the study.180 of them were women,570 of them were men.A questionary that including questions about socio-demographic factors,factors assosciated with smoking status,Fagerström Nicotine Dedependent Test was used by face to face inteview method. Results: Smoking cessation rate was found 12.3 % at this study. 77.5% of individuals was considering to quit smoking. Yet 16.7 % of them seek professional health support. The presence of chronic diseases, older age, getting professional help increased the success rate of smoking cessation. Smoking exposure rate 70.9 % at workplaces and 55.2 % at the houses. 31.5 % of the indivuals expressed that they quitted smoking for fear of future illness, 56.5 % for current illness, 38 % for family members request. The individuals that used either Bupropion or Varenicline found much more successful for smoking cessation than those used Nicotine Replacement Therapy. Conclusion: The results show that many smokers thinking to quit smoking,yet many of them got no professional health support. Getting Professional health support increase the success rate of smoking cessation, so individuals must be encouraged for getting help. To avoid harmful effects of second-hand smoking; smoking at workplaces and houses must be prevented. Although the study shows that presence of chronic disease increase the rate of smoking cessation, the main aim must be indivuduals' quitting smoking before they had chronic diseases. Quiting at younger ages prevent emergence of many chronic diseases and because of that precautions must be taken.