Hemşirelerin acil servise intihar girişimi ile gelen bireye yönelik deneyimleri
Experiences of nurses about individual who come to emergency service with suicide attempt
- Tez No: 510011
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL TÜRKLEŞ, DOÇ. DR. MUALLA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İntihar Girişimi, Acil Servis, Hemşire, Deneyim, Suicide Attempt, Emergency Service, Nurse, Experience
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma hemşirelerin intihar girişimi ile acil servise başvuran bireylere doğru yaklaşım gösterip göstermedikleri, yaklaşımda karşılaştıkları sorunlar, baş etme yolları ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla kalitatif olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini üç kamu hastanesinin yetişkin acil servislerinde çalışan otuz hemşire oluşturmuştur. Araştırma verileri bireysel derinlemesine görüşme tekniği ile kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış bireysel derinlemesine görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Acilde çalışan hemşirelerin intihar girişimiyle gelen bireye ilişkin duyguları, acilde çalışan hemşirelerin intihar girişimiyle gelen bireye ilişkin düşünceleri ve intihar girişiminde bulunan bireye yapılan uygulamalar olmak üzere üç ana tema elde edilmiştir. Hemşirelere göre intihar girişimi bireylerin dikkat çekmesi, sekonder kazanç elde etmesi, çare, çözüm yolu ya da kaçış olarak nitelendirilmektedir. Ayrıca zayıf karakterli, ruhsal sorunu olan ve dini değer yargıları zayıflamış bireylerin intihar girişiminde bulunduklarını ifade etmektedirler. Dikkat çekmek ve manipülatif amaçla intihar girişiminde bulunan bireylere yönelik öfke, kızgınlık gibi duygular deneyimledikleri, bu bireyleri anlamadıkları ve bakım vermek istemedikleri belirlenmiştir. Hemşirelerin olumlu yaklaşımların yanı sıra daha çok tedavi edici olmayan yaklaşımlarının olduğu saptanmıştır. Psikososyal bakım veremedikleri, iletişim kurmakta sıkıntılar yaşadıkları, intihar konusunu konuşmak istemedikleri belirlenmiştir. Ayrıca hemşireler intihar girişimi ile gelen bireylerin bakımı açısından acil servislerin fiziksel koşullarının uygun olmadığını, fiziksel koşullardan dolayı mahremiyet ihlalinin yapıldığını belirtmektedirler. Bu sonuçlar doğrultusunda acil servis hemşirelerinin intihar girişiminde bulunan bireylere yönelik olumlu tutum geliştirmeleri için intihar girişimi, önlenmesi, acile başvuran bireyin psikosoyal bakımı, öfkeli bireye yaklaşım, iletişim ve empati konularını kapsayan eğitimler verilmesi ve acil servis hemşirelerinin intihar girişimi ile gelen bireye yaklaşımına yönelik uygulama protokolleri ve bakım rehberlerin oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as qualitative with the aim of determining whether of the nurses have right approach individual who come to emergency service with suicide attempt, the problems they encountered in the approach, the ways of coping and the solution suggestion. The sample of the study consisted of thirty nurses working in adult emergency departments of three public hospitals. Research data were collected by using personal information form and semi-structured individual in-depth interview form with individual in-depth interview technique. Three main themes were obtained: feelings of nursing working in emergency services about individuals with suicide attempts, thoughts of nursing working in emergency services about individuals with suicide attempts and applications for an individual who attempted suicide. According to the nurses, suicide attempt was characterized as attracting attention, secondary earnings, remedy, solution or escape. They also expressed that individuals with weak character, mental problems and weak religious values were in suicide attempt. It was determined that they felt emotions such as anger and furiousness towards individuals who attempt suicide for manipulative purpose and attract attention, they didn't understand these individuals and did not want to care. It was found that nurses had more non-therapeutic approaches as well as positive approaches. It was determined that nurses were unable to provide psychosocial care, had difficulty in communication and did not want to talk about suicide. In addition, nurses stated that the physical conditions of the emergency services are not appropriate for the care of the individuals who came to the suicide attempt and that the breaches of the privacy were made due to the physical conditions. In the light of these results, it is suggested that emergency nurses should be educated about suicide attempt, prevention, psychosocial care of individual who come to emergency service, angry individual approach, communication and empathy in order to develop positive attitudes towards individuals who are attempting suicide. In addition, it is suggested to create the practice protocols and care guidelines for the approach of emergency nurses about individiual who come to emergency service with suicide attempt.