Genç futbolcularda pliometrik antrenman programının sportif performans parametrelerine etkisi
The effect of plyometric training program on sportive performance parameters in young soccer players
  1. Tez No: 510033
  2. Yazar: TAHSİN İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER DAĞLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pliometrik antrenman, Sportif performans, Futbol, Plyometric training, Sportive performance, Soccer
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kuvveti ve hareketin hızını bir araya getirmeyi hedef alan çalışmalar pliometrik alıştırmalar diye isimlendirilmektedir. Bu çalışmada amacımız genç futbolcularda pliometrik antrenman programının sportif performans parametrelerine etkisini ortaya koyabilmek ve bu açıdan sportif olarak antrenman ve antrenman planlaması üzerine antrenörler ve sporculara önerilerde bulunabilmektir. Çalışmaya düzenli futbol antrenmanı yapan 17-22 yaş arası gönüllü 24 erkek futbolcu katıldı. Deney ve kontrol grubu olarak iki farklı grup oluşturulup 8 hafta boyunca deney grubuna haftada 3 gün pliometrik antrenman programı uygulandı. Her iki grup normal futbol antrenmanlarına devam etti. Antrenmana başlamadan önce ve antrenman bittikten sonra boy, vücut kitle indeksi (BMI), vücut yağ ağırlığı, vücut yağ yüzdesi (VYY), aerobik güç (VO2max), anaerobik güç, sürat ve esneklik değerleri ölçüldü. Pliometrik antrenman grubuna drop jump, box jump, squat jump, split squat jump, overhead slam ve pliometrik şınav olarak bilinen egzersizler uygulandı. Anaerobik güç ölçümü için dikey sıçrama testi kullanıldı. Esneklik Testi (Sit and Reach) ile sürat testi (30 m) uygulandı. İstatistiksel analiz için grup içi karşılaştırmalarda Paired Sample t test, gruplar arası karşılaştırmalar için Independent Sample t testi kullanıldı. Deney grubunun pliometrik antrenman programı sonrası VYY, anaerobik güç, VO2max, sürat ve esneklik değerlerinde anlamlılık bulundu (p0.05). Araştırmamızın sonucunda genç futbolculara uygulanan pliometrik antrenman programının sportif performans parametreleri üzerinde olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir. Düzenli ve programlı bir şekilde yapılan pliometrik antrenmanların sportif performansı olumlu yönde artıracağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The studies that aim to bring together the strength and the speed of movement are called plyometric trainings. Our aim in this study is to be able to show the effect of plyometric training program on sportive performance parameters in young soccer players and to make recommendations for coaches and sportsmen on sportive training and training planning from this point. Twenty-four male soccer players aged 17-22 making regular soccer training participated in the study. Two different groups were formed as experimental and control groups and a plyometric training program was applied to the experimental group for 3 days a week for 8 weeks. Both groups continued their normal soccer training. Height, body mass index (BMI), body fat weight, body fat percentage (BFP), aerobic capacity (VO2 max), anaerobic capacity, speed and elasticity were measured before and after training. The trainings known as drop jump, box jump, squat jump, split squat jump, overhead slam and plyometric push-up were applied to the plyometric training group. Vertical jump test was used for anaerobic capacity measurement. Flexibility test (Sit and Reach) and speed test (30 m) were applied. For statistical analysis, Paired Sample t-test was used in group comparisons and Independent Sample t-test was used for intergroup comparisons. BFP, anaerobic capacity, VO2 max, speed and elasticity values were found to be significant after the plyometric training program of the study group (p0.05). As a result of our research, the plyometric training program applied to young soccer players is considered to have a positive effect on sportive performance parameters. It can be said that regular and programmed plyometric training improves sportive performance positively.